Cum să-ți faci prieteni noi la vârsta adultă

4 februarie 2025
Imagine articol CIPRA

Prietenii din copilărie păreau să fie cel mai ușor de făcut și de păstrat. Te întâlneai cu ei în fiecare zi la școală, la joacă sau la antrenamente. Dar la vârsta adultă, parcă lucrurile nu mai sunt la fel de simple. Prieteniile nu mai apar de la sine, ci trebuie să le construiești.

34% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că petrec destul de des timp cu prietenii lor, în scădere față de studiul precedent, când 39% răspunseseră același lucru. 37% dintre respondenți își doresc să aibă o viață socială mai activă, ca factor de echilibru personal, iar pentru 38% să se vadă cu prietenii este una dintre activitățile preferate în timpul liber.

De ce e greu să-ți faci prieteni la maturitate

La 10 ani, era suficient să întrebi „Vrei să fim prieteni?” și totul era rezolvat. La 30, 40 sau 50 de ani, întrebarea pare cam… ciudată. La maturitate, toți par să aibă deja grupurile lor, prietenii vechi, familia, oamenii pe care îi știi de la job. Există și teama de respingere – acea voce interioară care îți spune că nu vei fi privit cu interes dacă încerci să te apropii prea mult de o persoană.

În plus, la vârsta adultă nu mai ai acel teren de joacă constant pe care îl aveai în copilărie – școală, tabere, activități de grup. Acum, timpul liber e limitat și adesea îl petreci cu oameni deja cunoscuți.

Unde găsești prieteni noi la vârsta adultă

În principal, acolo unde îți petreci timpul liber. Un mediu bun îl reprezintă cursurile sau hobby-urile. Poate fi un curs de gătit, o ieșire cu un grup de alergare, la un meci sau o clasă de yoga. Practic, încerci să te alături unui grup de oameni care împărtășesc aceleași interese. E mult mai ușor să te conectezi cu cineva atunci când faceți amândoi ceva care vă place. De exemplu, la o sală de sport. După câteva antrenamente în care te tot intersectezi cu aceleași fețe, o conversație începe aproape natural. Despre echipament, exerciții, dietă sau suplimente.

Cum să transformi cunoștințele în prieteni

Să spunem că ești la un curs de ceramică. Ai schimbat câteva vorbe cu cineva, dar pare dificil să ajungi să ai o relație autentică de prietenie. O soluție ar fi să petreceți timp în plus făcând împreună lucruri care vă plac. Poți propune să mergeți să cumpărați materialele necesare, apoi răsfoiți într-o cafenea albume cu opere din ceramică.

Când apare… stânjeneala

Prima întâlnire cu un grup nou de oameni poate fi ciudată. Tentația este să te duci acasă, să te bagi sub pătură și să nu mai ieși în oraș prea curând. Dar, cercetătorii din domeniul sociologiei vorbesc de așa zisul „efect de expunere repetată” – oamenii te plac mai mult doar pentru că te văd mai des. Așa că nu pleca imediat spre casă după ce se termina ora de sport sau atelierul de pictură. Rămâi și la partea de socializare. Poate părea greu la început, incomod, dar e ca mersul pe bicicletă – odată ce înveți, nu mai uiți. A-ți face prieteni la vârsta adultă cere un anumit efort și timp, dar la finalul unui an te poți bucura de un nou grup din care faci parte, iar acest lucru îți poate schimba în bine întreaga viață.

Distribuie acest articol