Mit demontat: faci sport și slăbești

19 septembrie 2023
Imagine articol CIPRA

Studiile arată că exercițiile fizice moderate practicate zilnic câte 30 de minute te ajută să ai o sănătate bună, însă e bine de știut că acestea nu sunt suficiente pentru o pierdere în greutate semnificativă! Doar combinându-le cu o dietă adecvată poți obține silueta dorită.

În schimb, dieta fără sport îți poate garanta slăbirea, dar nu îți va aduce și un tonus bun al corpului. Sportul și dieta trebuie să se completeze pentru ca rezultatul să fie unul optim. 

Exercițiile au multe beneficii

Antrenamentul regulat poate ajuta la pierderea în greutate prin stimularea metabolismului. Exercițiile cardio sunt cele care topesc cel mai rapid grăsimea, însă îți pot crește și senzația de foame, așa că trebuie să menții foarte strâns balanța între sport și dietă. 

Din cercetarea CIPRA a reieșit că alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare pentru calitatea vieții, fiind menționat pe primul loc de 45% dintre respondenți și pe locul doi de alți 29%. Însă în același studiu, doar 36% dintre respondenți sunt mulțumiți de viața activă pe care o au și spun că fac destul de des exerciții care să le asigure sănătatea.

Slăbește matematic

sport și slăbești

Când vrei să slăbești, trebuie doar să faci un calcul simplu, astfel încât să arzi mai multe calorii decât mănânci, adică să obții un deficit caloric. „Deși sportul este important, rezultatele apar doar atunci când avem și o alimentație sănătoasă. Sportul, alimentația echilibrată, deficitul caloric și recuperarea de după efort contribuie la schimbarea compoziției corporale. Și când spun sport, mă refer la orice activitate fizică, fie ea de echipă, antrenamente cu greutăți sau doar cu greutatea corpului”, precizează Cornel Moca, antrenor personal și specialist CIPRA.

De ce nu slăbești fără dietă

Dacă mănânci mai multe calorii decât necesarul zilnic, organismul stochează excesul și nu vei putea slăbi. În plus, o alimentație nesănătoasă sau densă caloric nu numai că favorizează formarea țesutului adipos, dar și împiedică organismul să elimine grăsimea. Nu ai nevoie de o dietă restrictivă, ci de o alimentație sănătoasă, în limita nevoilor corpului tău.

Cele mai bune exerciții pentru slăbit

Exercițiile aerobice sunt ideale pentru a pierde în greutate, pentru că sunt cele care ard cel mai ușor caloriile, dar și grăsimea, în special cea pe abdomen. Așa că poți alege mersul pe jos rapid, alergarea, cycling sau înotul. Însă pentru rezultate optime, acestea trebuie combinate cu exerciții de forță, care tonifică musculatura.

Distribuie acest articol