Descoperă beneficiile mustului și farmecul toamnei în podgorii

20 septembrie 2024
Imagine articol CIPRA

Vizitele în podgorii toamna oferă o experiență aparte, plină de farmec și autenticitate. În această perioadă a anului, podgoriile se transformă într-un spectacol de culori vibrante. O atmosferă magică, perfectă pentru iubitorii de natură și vin. Sau must, în acest sezon.

Toamna este momentul recoltei, așa că poți vedea și chiar poți experimenta la fața locului ce înseamnă culesul viei. Pentru pasionații de vin, această perioadă este ideală pentru a înțelege procesul de vinificație, de la strângerea strugurilor până la fermentare și maturare. Totodată, multe podgorii organizează degustări de vin și must direct din cramă.

Echilibrul între viața personală și cea profesională este considerat al doilea aspect ca importanță pentru calitatea vieții, conform studiului CIPRA. 53% dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare.

În vizită la podgorie

Tot mai multe podgorii din România oferă și posibilități de cazare pentru cei care doresc să se bucure de experiență mai mult de o zi. Fie că este vorba de camere rustice, pensiuni tradiționale sau chiar boutique hotels, unitățile de cazare sunt de multe ori integrate în peisajul viticol. Poți alege chiar și tururi ghidate în vie și în împrejurimi, workshopuri de vinificație, plimbări cu bicicleta și cine gourmet cu preparate locale, asociate cu vinurile produse chiar la fața locului. La final, vei pleca acasă cu sufletul și mintea pline de aroma autentică a toamnei.

Alimentația se situează anul acesta pe locul trei în topul aspectelor privind impactul asupra calității vieții, după somn și echilibrul între viața profesională și personală. Totodată, răsfățul cu moderație, unde este inclus consumul de vin sau must, este considerat important de mai mulți respondenți comparativ cu anul trecut (34% versus 28%).

E vremea mustului!

Expertul nostru în schimbarea stilului de viață, dr. Oana Bulzan recomandă mustul proaspăt în această perioadă: „Mustul este o sursă bogată de antioxidanți și vitamine esențiale, având beneficii semnificative pentru sănătate. Conținutul ridicat de polifenoli, cum ar fi resveratrolul, ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele și reducând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, vitamina C și potasiul din must contribuie la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății inimii”, precizează specialistul CIPRA.

Perfect pentru digestie

must

Doctorul Oana Bulzan subliniază și efectele benefice pe care mustul le are asupra sistemului digestiv, atât de încercat din cauza alimentației bogate în grăsimi și zaharuri, care pot cauza inflamații. „Mustul poate avea calități probiotice, mai ales când începe procesul de fermentație. Acest proces stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice pentru sănătatea digestivă, susținând echilibrul microbiomului intestinal. Consumul moderat de must fermentat poate contribui la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv și la o mai bună absorbție a nutrienților.“

Bun cu moderație

Este important de menționat că mustul are un conținut ridicat de zaharuri naturale, care pot determina o creștere rapidă a glicemiei, mai ales în cazul persoanelor cu prediabet sau diabet. Deși beneficiile antioxidante și probiotice sunt notabile, consumul de must ar trebui să fie moderat pentru a evita fluctuațiile semnificative ale glicemiei și eventualele complicații asociate cu un consum excesiv de zaharuri“, atrage atenția medicul Oana Bulzan.

Descoperă producătorii locali!

Savoarea unui weekend de toamnă poate fi resimțită din plin și prin vizite la producătorii locali de brânzeturi sau în satele de meșteșugari.

În multe zone rurale, micii fermieri păstrează cu grijă rețetele tradiționale, transmise din generație în generație, și creează brânzeturi autentice din lapte proaspăt de vacă, oaie sau capră. Poți avea astfel ocazia să asişti la procesul de producție și chiar să participi direct la prepararea brânzeturilor. Iar degustarea lor reprezintă cu siguranță cel mai așteptat moment.

Alte variante de explorat

Pe lângă vizitele gastronomice, poți profita de zilele frumoase de toamnă pentru a explora satele de meșteșugari, unde tradițiile și arta manuală sunt încă la loc de cinste. Aceste sate sunt cunoscute pentru diversitatea și frumusețea produselor realizate cu migală, fie că este vorba despre ceramică, țesături, sculpturi în lemn sau icoane pictate pe sticlă. Festivalurile dedicate toamnei sunt și ele o opțiune, chiar mult mai ușor accesibilă.

Distribuie acest articol