În pași de dans spre o stare de bine

31 mai 2024
Imagine articol CIPRA

Cine spune că, pentru a face mișcare, trebuie neapărat să alergi, să ridici greutăți, să faci exerciții complicate? Lecțiile de dans sunt o modalitate minunată de a te menține în formă și de a obține un nivel extraordinar de energie.

La săli de aerobic și diverse studiouri sunt disponibile o mulțime de clase de dans, trebuie doar să te gândești ce stil de muzică și de mișcare ți se potrivește.

Doar 50% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională, iar nivelul de stres (34%) se află printre sursele de nemulțumire în viețile celor care au participat la studiu. 28% dintre respondenți fac sport de câteva ori pe săptămână, iar timpul mediu alocat zilnic pentru mișcare este de 32 de minute.

De ce dans?

Luând lecții de dans, vei face mai multă mișcare și, în același timp, vei avea o incredibilă stare de bine. Zumba, salsa, tango, hip-hop, dans contemporan, afro dance, balet… ai o mulțime de opțiuni, fiecare cu propriile beneficii. Per ansamblu, dansând:

  • îți îmbunătățești rezistența fizică, forța musculară și circulația sângelui
  • menții mai ușor o postură corectă 
  • dezvolți abilități noi
  • îți crești flexibilitatea 
  • îți coordonezi mișcările mai bine
  • îți consumi energia negativă și arzi calorii
  • te detensionezi.

Bucură-te de efecte!

Orice dans ai alege, profită de orele de mișcare și încarcă-te cu energie și voie bună. În plus, e ocazie să socializezi și să cunoști oameni noi. Iată părerea Lorianei Popescu, psihoterapeut cognitiv-comportamental The Mind, despre efectele dansului asupra noastră:

dans

Dansul este o modalitate creativă de a-ți exprima sănătos emoțiile. Conectarea cu propriul corp, focusarea atenției pe felul în care execuți anumite mișcări, concentrarea asupra coregrafiei sau asupra muzicii, toate acestea au rolul de te conecta la momentul de prezent, de a a te aduce în aici și acum. Astfel, dansul te poate deconecta de griji, de probleme și îți poate servi ca pauză, ca timp pentru tine sau ca formă de a te relaxa în mod activ.

Reduce stresul, îmbunătățește relațiile

Dansul te poate ajută să cunoști oameni noi și poate deveni un loc de socializare și de conectare emoțională. Fiind o formă creativă de mișcare, dansul ajută la reducerea nivelului de cortizol din organism, hormon asociat stresului, crescând totodată nivelul de endorfine, asociate cu emoții pozitive, plăcere și stare de bine, cu rol de reducere a durerii în organism“, completează expertul.  

Dansul ajută la creșterea coordonării dintre minte și corp, la construirea încrederii de sine  și, în plus, reprezintă o modalitate excelentă de a-ți antrena memoria și de a-ți ține mintea în prezent, concentrată asupra unei activități plăcute.

Loriana Popescu, psihoterapeut The Mind
Distribuie acest articol