Dezvoltă abilități noi!

27 februarie 2024
Imagine articol CIPRA

Este perioada perfectă din an pentru a te îndrepta către cursuri ce te ajută să dezvolți abilități noi sau să le îmbunătățești pe cele actuale. Fie că sunt lecții de dans, de pictură sau de gastronomie, ateliere în care înveți să croiești sau unele în care afli mai multe despre astrologie – cursurile de scurtă durată îți pot aduce bucurie și poftă de viață. În plus, sănătatea creierului este susținută în momentul în care stochezi noi informații.

Atunci când înveți ceva, neuronii transmit semnale de-a lungul căilor neuronale. Pe măsură ce semnalele continuă să ajungă la creier, au loc modificări ale structurii celulelor cerebrale și ale conexiunilor dintre ele. Pe scurt, vedem la lucru neuroplasticitatea creierului. Așadar, procesul de învățare este bine să continue toată viața.

Echilibrul între viață personală și cea profesională se află pe locul al treilea în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, arată studiul CIPRA. 50% dintre cei chestionați au răspuns că sunt mulțumiți de acest aspect în viața lor, iar 44% dintre cei chestionați au declarat că fac suficiente activități pentru dezvoltarea lor personală. 

Decide ce vrei să înveți!

Un prim pas este să alegi un domeniu spre care vrei să te îndrepți. Poți alege un curs cu o temă care te atrage de ceva vreme sau de care ești pasionat. De exemplu, dacă acasă ai în grijă de propria ta grădină sau câteva multe flori în ghivece, un curs din domeniu te poate ghida către tehnici noi pe care să le aplici. Dacă ești un pasionat de vinuri și îți place să testezi soiuri noi, un curs de degustare te va ajuta să alegi și să combini vinurile mult mai bine.

Niciodată nu ești prea bătrân sau prea tânăr pentru a învăța ceva

La orice vârstă putem începe să ne antrenăm capacitatea de a învăța ceva nou. În momentul în care ne folosim creierul pentru a stoca noi informații, ne păstrăm în formă, pentru că astfel se construiesc noi circuite și celule neuronale. Rezultatele: ne îmbunătățim memoria. Pe termen lung, și starea noastră generală de bine este influențată astfel.

Înveți ceva nou, reduci stresul

Auzim peste tot în jurul nostru despre nevoia de a trăi în prezent ca o modalitate de a combate stresul și anxietatea. Învățarea de noi lucruri te poate ajuta să te concentrezi pe ”acum” – atenția ta este îndreptată către noile cunoștinte de acumulat și nu mai ai spațiu în minte pentru a te preocupa despre ce va fi sau ce a fost.

Fii încrezător!

Care este imaginea care-ți vine în minte atunci când te gândești la un copil care învață să meargă și îi reușesc primii pași? E vorba de acel sentiment de bine, de curaj și validare. Similar se întâmplă și în momentul în care începi să deprinzi un lucru nou. Deși procesul inițial pare greoi, iar creierul îți transmite mesaje că ar trebui să renunți, să te întorci în zona de confort, atunci când reușești să obții rezultate în noua arie către care te-ai îndreptat, va apărea și acel acel sentiment de încredere în forțele proprii. 

Dezvoltă abilități noi și socializează mai mult

În momentul în care decizi că vrei să deprinzi noi abilități, te alături unui grup de oameni cu același scop. Vei reuși să cunoști oameni noi și ai putea să legi noi prietenii. Profită de energia pe care ți-o aduc noile planuri pentru a-ți consolida capacitatea de socializare și vei avea alt tonus, vei privi lucrurile prin lentila pozitivității, vei face față mai ușor obstacolelor.

Calea către o nouă carieră

Te-ai gândit vreodată că ți-ar placea să îți schimbi cariera? Învățarea unui lucru nou ar putea veni la pachet cu îndeplinirea acestei dorințe. Pe măsură ce înaintezi în deprinderea de noi abilități, vei observa că ți se deschid noi oportunități. Începi să iei în calcul mai ușor o eventuală schimbare de job sau măcar o colaborare part-time, cu încredere în noile puteri dobândite.

Fie că înveți să înoți, să conduci sau urmezi un curs de cosmetică sau despre alimentație, alege anul acesta să începi drumul către o nouă abilitate.

Distribuie acest articol