Cum te ajută art terapia să evoluezi 

3 noiembrie 2023
Imagine articol CIPRA

În cadrul psihoterapiei sau separat de aceasta, art terapia poate fi un proces valoros, un instrument care liniștește mintea și bucură sufletul. Cum ne ajută art terapia să ne exprimăm emoțiile și gândurile într-o manieră plăcută, afli în continuare.

Studiul CIPRA arată că doar 8% dintre respondenți aleg să meargă la psiholog pentru a se dezvolta personal, pentru a afla mai multe despre ei și pentru a rezolva din problemele trecutului. Orice formă de terapie care ți se potrivește va avea în final același rezultat, respectiv eliberarea de bagajul emoțional negativ și găsirea echilibrului mental și sufletesc. Însă dintre toate, art terapia poate fi cel mai puțin „dureroasă“, ba chiar foarte plăcută.

Arta face minuni

Prin artă nu doar mintea noastră se vindecă, ci și sufletul și trupul au parte de terapie. Arta este o comunicare expresivă și receptivă în același timp, care trece dincolo de limitările verbale. Această formă de terapie reduce stările de anxietate, tulburările de atenție sau de alimentație, durerea, depresia, dependențele, dar și bolile fizice. Ea este folosită și pentru a diminua conflictele și stresul, pentru a îmbunătăți gândirea, pentru creșterea stimei de sine și pentru a ne ajuta să evoluăm din punct de vedere emoțional. Sculptura, pictura sau chiar banalele mâzgăleli, olăritul, colajul oferă puternice șanse de vindecare.

Cum acționează

Activitatea artistică reduce tensiunea, relaxează psihicul și distrage atenția de la problemele cu care ne confruntăm. Psihologii spun că prin artă putem procesa mai ușor traumele din trecut și putem gestiona mai bine emoțiile provocatoare din prezent. Chiar și atunci când nu sunt probleme presante în viața ta, cu toții avem nevoie de modalități plăcute de reducere a stresului, iar o sesiune de art terapie ne relaxează și îți aduce bună dispoziție! 

Doar 45 de minte de terapie prin artă reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului, cu până la 75%. În plus, multe dintre amintirile traumatice se stochează nonverbal, iar prin art terapie vindecarea vine tot pe cale nonverbală, de aici și importanța acestei terapii.

Ce trebuie să faci 

În primul rând, să te lași în voia simțurilor. Întotdeauna frumusețea se află în ochii privitorului și orice manifestare artistică are valoarea ei, iar sufletul știe cel mai bine ce să exprime. Nu e necesar, ba chiar este contraindicat să îți impui ceva anume. Lasă mână să deseneze, să modeleze și alege culorile la „întâmplare”. În scurt timp, energia mintală se va echilibra cu cea emoțională și fizică și vei simți o stare de pace și bine. Conștientizează acea stare! 

Dacă simți cea mai mică încordare în timpul terapiei prin artă, înseamnă că nu ai descătușat energia sufletului și nu ești în starea terapeutică. La final, vezi ce-ți transmite creația, observă emoțile pe care ți le induce. Întotdeauna există un mesaj, chiar dincolo de cuvinte. În aceste sesiuni poate ajuta și o muzică liniștitoare pe fundal.

Merită încercată această terapie! Poți face o sesiune asistat de un psiholog sau pur și simplu singur, când simți că problemele de zi cu zi te copleșesc.

Distribuie acest articol