Cum eviți depresia de toamnă
Lumina solară ne reglează ceasul biologic. Din luna septembrie, zilele devin mai scurte și mai întunecate, lumina fiind mai puțin intensă. Nu-i de mirare că aceste schimbări ne perturbă ceasul biologic și starea de bine.
Ai nevoie de mai mult somn și energia ta e la pământ, chiar dacă nu muncești mai mult decât de obicei. Dacă ești atent, asta se întâmplă în fiecare an după mijlocul lui septembrie, când luminozitatea zilei scade vertiginos! Dacă observi că ai și tendința de a mânca în exces, în special dulciuri, cauza este aproape sigură: „depresie“ de toamnă!
Conform studiului CIPRA, somnul/odihna reprezintă pentru respondenți al doilea aspect cu impact asupra calității vieții, după alimentație, cu un procent de 54%. Apoi, unul cele mai importante aspecte în viață este nevoia de a avea parte de echilibru emoțional (80%). Așadar, odată cu schimbarea anotimpului, trebuie să avem mai multă grijă de aceste aspecte.
De ce toamna suntem mai triști
Lumina zilei afectează ciclul de somn prin producția de hormoni. În timpul zilei, lumina stimulează producția de serotonină, numită și hormonul fericirii. Ea este opusul melatoninei, hormonul somnului. Acesta este motivul pentru care toamna, când lumina scade, concentrația de serotonină este mai mică, iar melatonina se secretă într-o cantitate mai mare. În plus, toamna este asociată cu apropierea unui nou sfârșit de an, ceea ce ne poate crea sentimente de melancolie sau anxietate. Cum faci față oboselii, tristeții și lipsei de chef?
7 sfaturi pentru o toamnă cu bună dispoziție
- În primul rând, asigură-te că petreci cel puțin o oră în lumină naturală, afară. Culorile toamnei sunt calde și aduc o stare psihică bună. În plus, aerul proaspăt are un impact pozitiv asupra stării de bine.
- Consumă fructe și legume proaspete – varză, dovleac, praz, morcov – pentru un plus de vitamine și minerale, care la rândul lor tonifică psihicul.
- Fă exerciții fizice regulate pentru a dinamiza metabolismul și a ajuta la sincronizarea ciclului zi/noapte. În plus, sportul te ajută să ai un somn bun.
- Începe-ți ziua cu o baie de lumină. Trage draperiile și lasă lumina să-ți inunde casa. Vei observa cum energia ta crește, chiar înainte de prima gură de cafea! Dacă doar aprinzi multe becuri în timp ce te pregătești pentru serviciu, efectul nu va fi același, ba chiar este recomandat ca în prima parte a zilei să nu ne expunem la surse de lumină artificială, nici măcar telefon sau televizor. „Lumina artificială obosește creierul. Este și motivul pentru care este recomandat ca măcar o jumătate de oră după trezire să nu te uiți nici în telefon, nici în alt ecran. Desigur, dacă ne trezim la 5 dimineața când este încă întuneric, ne rămâne doar să ne expunem la cât mai multă lumină naturală în restul zilei.“
- De cât mai multe ori pe săptămână, fă o activitate plăcută ție: vizionează un film, mergi în drumeție, aleargă, plimbă-te prin parc, ieși la o cafea cu prietenii sau citește o carte. Orice activitate care-ți face plăcere îți va aduce o stare de bine, ajutându-te să treci mai ușor peste zile mohorâte de toamnă!
- Mănâncă mai mult pește. Studiile arată că un consum mai mare de acizi grași omega 3 ajută la diminuarea depresiei.
- Poți stimula producția de serotonină și consumând nuci, avocado, fenicul, rozmarin sau ciocolată neagră, reducând astfel letargia de toamnă.
Depresia de toamnă. Sfatul psihologului
Cum putem preveni faimoasele blue days de toamnă ne-a explicat expertul CIPRA, Matei Stănculescu, psiholog, trainer și coach ACC, cofondator Centru Eka:
„Într-adevăr, toamna vine cu din ce în ce mai puțină lumină, cu din ce în ce mai puțină căldură, dar ține de noi să facem în așa fel încât în fiecare zi să compensăm acest neajuns. Adică, să aducem noi înșine mai multă lumină și mai multă căldură în viețile noastre și în sufletul nostru. De la tabieturile de dimineață la niște simple plimbări, ieșiri în oraș, timp de calitate petrecut cu prietenii, mers la film, la teatru, ascultat muzică, urmărit podcast-uri…Toate aceste activități ne aduc dopamina, oxitocina și toți ceilalți hormoni ai fericirii de care avem nevoie pentru a compensa minusurile aduse de venirea toamnei.“
Distribuie acest articol