Obiceiuri bune pentru memorie

2 martie 2025
Imagine articol CIPRA

Dacă ai uitat de aniversarea unui prieten, unde ai pus cheile sau că aveai programare la medic azi, ai nevoie de mai mult antrenament pentru creier. Descoperă aici câteva obiceiuri bune pentru memorie și încearcă să le practici cât mai des.

45% dintre respondenții studiului CIPRA au menționat problemele cu memoria drept una dintre cele mai frecvente consecințe ale lipsei de somn. Chiar dacă odihna trebuie să fie zilnic o prioritate și este un element de bază pentru calitatea vieții,  există și alți factori care pot îmbunătăți puterea de concentrare și memorare.

Joaca și provocările

Activitățile noi, care îți scot creierul din rutina zilnică, sunt exact ce are nevoie pentru a crea noi conexiuni neuronale. E ca și cum i-ai oferi creierului o hartă nouă de descoperit. De exemplu, învățarea unui nou dans, jocul de șah sau pur și simplu completarea unui puzzle pot fi secretul unei memorii mai bune. Creierul adoră provocările și te va răsplăti cu o memorie mai puternică. Cu fiecare piesă sau strategie pusă la cale – de exemplu, într-un board game, creierul tău devine mai ager.

Oxigen pentru idei proaspete

Mișcarea fizică în aer liber face bine corpului și creierului. O alergare ușoară prin cartier sau o plimbare în parc stimulează circulația sângelui și transportă oxigen și nutrienți valoroși către creier. În plus, este o modalitate excelentă de a scăpa de stres, unul dintre cei mai mari dușmani ai memoriei. Pentru un plus de distracție, poți încerca clase de dans, fitness sau yoga. Pe lângă faptul că memorezi mișcările, ai parte de o stare de bine generală care te va ajuta să rămâi concentrat și relaxat.

Obiceiuri bune pentru memorie: somn, hidratare și liniște

Somnul este momentul în care creierul se reface, organizează informațiile acumulate și consolidează amintirile. Asigură-te că ai parte de 7-9 ore de somn pe noapte și evită ecranele înainte de culcare. De asemenea, nu uita să bei apă. Simpla hidratare ajută la transportul nutrienților către creier, menținându-l în formă maximă. Un alt ingredient pentru o memorie bună este liniștea interioară. Stresul cronic sabotează orice efort de a reține ceva. Așa că, dacă te simți copleșit, ia o pauză, respiră adânc sau meditează. Uneori, chiar și un moment de râs cu prietenii poate să facă minuni.

Renunță din când în când la GPS!

Renunță la GPS atunci când nu ești complet pierdut. Orientarea fără ajutorul tehnologiei îți stimulează hipocampul, partea creierului care susține memoria spațială și pe termen lung. Sau o altă idee – poți folosi GPS-ul pentru a ajunge la o anumită destinație, dar la întoarcere, bazează-te pe memoria ta.

Ia un supliment! Ajută

Dr. Ruxandra Constantina, expert CIPRA, ne-a oferit câteva exemple de suplimente care ne ajută să avem o memorie bună:

memorie

Suplimentele naturale ce conțin extracte de ceai verde, curcumină, rozmarin, ginkgo biloba , omega-3, Bacopa monnieri, Ginseng Asiatic, ca și produsele apicole (lăptișor matcă, miere, polen), toate ajută la îmbunătățirea capacităților de concentrare și coordonare, atenție, memorare și reduc stresul, inclusiv stresul oxidativ, contribuind astfel la prevenirea bolilor neurodegenerative și menținerea unui echilibru emoțional.

Distribuie acest articol