Batoane energizante preparate în casă
Ești mai tot timpul în mișcare, iar timpul trece ca un gând – de multe ori se întâmplă să te întrebi când s-a și terminat o săptămână? Atunci când ai multe de bifat pe lista ta de sarcini, ia-ți aliați care să-ți ofere energie. O sursă sănătoasă: batoanele energizante preparate chiar de tine.
Alimentația se situează în anul 2024 pe locul 3 în top-ul aspectelor privind impactul asupra calității vieții, după cum arată studiul CIPRA. 62% dintre cei chestionați s-au arătat mulțumiți de alimentele pe care le consumă, în vreme ce 56% au răspuns că sunt mulțumiți de nivelul lor de energie.
Control asupra ingredientelor
Dacă prepari un baton energizant acasă, nu vei avea de citit o listă lungă de conservanți și potențiatori de gust atunci când îl vei savura. Alegi tu ce adaugi în compoziție, ingrediente proaspete și sănătoase pe care le preferi. Dacă îl vei savura după un antrenament, poți adăuga mai multe proteine sau poți opta pentru mai multe fibre și antioxidanți dacă vrei să îți îmbunătățești digestia.
Dr. Șerban Damian ne-a explicat ce ar trebui să conțină batoanele energizante, prin comparație cu cele proteice.
„Prin baton energizant se înțelege unul cu proporție mare de carbohidrați și/sau grăsimi. Carbohidrații vin în general din fructe uscate, fulgi de cereale, miere, iar grăsimile din nuci, semințe, unt de arahide, masă de cacao. Se pot face tot felul de combinații, în funcție de preferințe. Sunt surse bune de energie, de aici și ideea de energizant. Batoanele proteice au în general la bază proteine din lapte, soia sau mai rar din alte surse, plus câte ceva din cele amintite anterior. Proporțiile de macronutrienți sunt date de cantitatea din fiecare ingredient”, spune specialistul.
De ce să le prepari acasă
„Diferența dintre batoanele făcute în casă și cele comerciale este dată de ceea ce se adaugă la cele din comerț, adică îndulcitori, emulgatori, amidon, coloranți etc. Noi dacă facem acasă astfel de batoane, le vom consuma rapid, nu avem nevoie să țină luni de zile și nici să arate într-un anume fel, însă în producția de serie e altceva. Asta face diferența între un aliment procesat și unul (ultra)procesat, pe care trebuie să ne-o asumăm”, afirmă dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv.
Faci economie
Batoanele energizante din comerț pot fi destul de costisitoare, mai ales dacă le alegi de la raft pe cele care îți promit ingrediente curate. Prepararea acasă este mai ieftină. În plus, poți face o cantitate mai mare, pentru mai multe zile. Ai rezerve de energie pentru o săptămână, la o fracțiune din preț.
Energie din surse naturale
Ingrediente precum nucile, migdalele, semințele de chia sau fructele uscate sunt cunoscute pentru aportul lor de energie naturală, fibre și vitamine. Fără zahăr procesat, organismul tău se energizează și senzația durează mai mult, fără să rămâi din nou fără energie după câteva ore, cum se întâmplă cu dulciurile procesate.
Le transporți ușor, la pachet
Batoanele energizante făcute în casă sunt perfecte pentru zilele aglomerate. Le poți păstra oriunde – în geantă, la birou sau chiar în mașină. Spre exemplu, ai o zi plină de ședințe, iar până la prânz mai sunt câteva ore. În loc să te bazezi pe o gustare nesănătoasă din automatul de la birou, scoți din geantă un baton energizant preparat acasă. E perfect pentru a-ți da un impuls de energie și a-ți calma senzația de foame, fără a-ți strica apetitul pentru masa principală. Sunt ideale și pentru pachetul copiilor, la școală. Le oferă energie, sunt delicioase și ești sigur că cel mic va mânca totul cu poftă.
Batoane energizante. Cum le prepari
Fie folosind cuptorul pentru a le coace, fie ții la frigider compoziția întinsă într-o tavă. Poți mixa ce ingrediente îți plac și are nevoie corpul tău – fulgi de ovăz cu miere, unt de arahide, fulgi de cocos și chiar bucățele mici de ciocolată neagră, pentru momentele când ai poftă de ceva dulce. Amestecă-le, toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și presează bine. Lasă batoanele la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a le tăia. Alte combinații pe care le mai poți încerca, în cantitățile stabilite de tine: migdale, curmale sau smochine, cu nuci mărunțite sau banane, ovăz și afine. Acestea din urmă au nevoie să stea la cuptor aproximativ 30 de minute.
Poți păstra astfel de batoane preparate de tine în cutii alimentare cu capac sau le poți ambala individual în folie alimentară, pentru a le putea lua și mai rapid atunci când ești grăbit.
Distribuie acest articol