Caloriile lichide. Câte conține meniul tău zilnic?
Suntem obișnuiți să calculăm numărul caloriilor din alimentele pe care le mâncăm într-o zi. Dar cum rămâne cu caloriile lichide? Pe acestea suntem tentați să nu le luăm în calcul, deși pot avea o pondere semnificativă.
O cafea cu lapte și zahăr, un suc de fructe, un pahar cu vin… nu par consistente, dar pot însuma peste 500 de calorii. Adică aproape cât o ciocolată întreagă. Tocmai de aceea, atunci când vrei să slăbești și numeri caloriile din dietă, trebuie să fii conștient de tot ceea ce consumi.
Sucurile din fructe și legume
Nutriționiștii recomandă fructele întregi, nu fresh-urile de fructe, pentru că acestea nu conțin fibre, dar sunt foarte bogate în zahăr (fructoză). Dacă obișnuiești să consumi sucuri proaspete de fructe, ia în calcul faptul că acestea sunt calorice. Au în jur de 50 kcal/100 ml. Bei 500 ml, 250 de calorii vin la pachet. Sucurile obținute din legume aduc ceva mai puține calorii, de aceea e bine să adaugi castraveți, spanac sau țelină în fresh-urile tale.
Atenție! O doză de suc acidulat poate conține până la aproape 200 de calorii, în vreme ce o băutură energizantă poate aduce până la 260 de calorii.
Caloriile din vin și bere
Numărul caloriilor conținute de vin diferă, în funcție de tipul vinului consumat. Un pahar de 150 de ml cu vin dulce alb conține în jur de 150 calorii, vinul roșu poate aduce și până la 165 de calorii/pahar, iar un pahar cu prosecco are cam 90 de calorii. În ceea ce privește numărul de calorii din bere, acestea diferă în funcție de tipul de bere și de conținutul de alcool. În medie, o bere blondă de 330 ml are aproape 120 de calorii, iar o bere brună cu același gramaj poate avea și peste 150 de calorii.
Câte calorii are o cafea?
O cafea simplă, fără zahăr și lapte, are un număr infim de calorii. Un cappuccino mic are cam 60 de calorii, iar o cafea normală cu lapte și zahăr se apropie de 100 de calorii. O cafea mare, cu lapte, frișcă și siropuri, poate depăși 300 de calorii.
Hidratarea ideală – apă și ceaiuri simple
Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 și 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru, conform studiului CIPRA. În completarea apei, putem consuma și alte lichide, inclusiv fructe zemoase sau ciorbe, pentru a ne completa necesarul zilnic.
Hidratarea cu apă e varianta ideală. Pe lângă faptul că e modul sănătos de a-i asigura corpului necesarul de lichide, este și cea mai ieftină alegere. Dacă vrei să scapi de căratul baxurilor de apă acasă, poți alege varianta cănilor filtrante sau a filtrelor aplicate la robinet. Ceaiurile simple din plante sunt și ele ideale pentru a rămâne hidratat. Totodată, supele și ciorbele sunt surse sănătoase de calorii lichide. Este însă important să nu le consumi cu pâine sau smântână.
Distribuie acest articol