Fotografiile din vacanțe, amintiri pentru totdeauna
Fotografiile din vacanțe sunt printre cele mai îndrăgite – surprind atât de bine acele momente simple de fericire, de relaxare, în care trăiești din plin bucuria descoperirii unor noi locuri și experiențe.
Captează momentele fericite ale verii (sau ale oricărui anotimp în care mergi în concediu) și realizează apoi jurnale foto ale vacanțelor. Poți chiar să reamenajezi un colț al casei unde să expui cele mai frumoase imagini surprinse în călătorii.
Nevoia de a petrece timp cu familia și nevoia de a avea un echilibru emoțional se regăsesc, fiecare cu 86 de procente, în top 3 aspecte importante în viață, enumerate în cadrul celui mai recent studiu CIPRA. Totodată, 53% dintre respondenți sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare, iar vacanțele sau taberele au fost enumerate de către 44% dintre părinți printre acțiunile întreprinse pentru calitatea vieții copiilor lor.
Telefonul, aliatul tău
Când pleci în vacanță, poți lua cu tine un aparat foto, dacă ai unul, dar este dificil de purtat peste tot. Iar astăzi telefoanele mobile fac poze mult mai performante decât aparatele foto pe care le aveam la dispoziție cu 20 de ani în urmă. Ajută mult dacă știi exact ceea ce poate face camera foto a telefonului tău. Alocă timp pentru a studia datele tehnice și realizează manual mici setări care pot îmbunătăți fotografiile finale. De asemenea, un trepied pliabil sau un selfie stick, ușor de depozitat în bagaj, pot fi de mare ajutor, mai ales pentru pozele de grup.
Implică-i pe copii!
Copiii pot vedea lucrurile din unghiuri total diferite față de adulți. Încurajează-i să-și pună la lucru creativitatea pentru a obține cadre originale din timpul vacanței, atunci când le oferi acces la telefon. La final, dacă vei compara fotografiile făcute de adulți cu cele realizate de copii, vei avea surpriza de a descoperi lucruri care au trecut neobservate până atunci.
Locul luminos din casă,
cu fotografii din vacanță
Nostalgia ce apare la finalul lunilor de vacanță poate fi combătută dacă îți organizezi în casă un colț în care să expui cele mai frumoase fotografii din călătoriile tale. Vei putea rememora momentele frumoase și vei fi impulsionat să plănuiești noi vacanțe.
Ce-ar fi să ții un jurnal foto?
Scrisul de mână te poate ajuta să ai o mai mare claritate asupra locurilor vizitate. Folosește scrisul pentru a ține un jurnal al călătoriilor tale. Atunci când așterni pe hârtie gânduri din vacanță, lasă loc și pentru fotografii pe care să le adaugi ulterior, după ce vei printa pozele surprinse. Astfel acestea nu vor rămâne doar în memoria telefonului, ci le vei putea vedea fizic într-un jurnal care să-ți adică aminte de experiențele frumoase ale verii.
Când fotografiile strică bucuria
Expertul CIPRA, Diana Tache, spune că „orice obicei care ne fură din a trăi în prezent, mai ales în vacanță, poate deveni o sursă de stres“. Fotografiile pe care le facem alături de cei dragi pentru a păstra aproape amintirile momentelor petrecute împreună sunt bune și folositoare, dar nu același lucru este valabil atunci când facem poze în exces, de dragul de a obține cadrul perfect pentru rețelele de socializare, de exemplu. Fotografiem mâncarea, ținutele pe care le purtăm și multe alte detalii care, în final, nu au nicio importanță și pot ajunge să ne răpească din bucuria clipei. De altfel, conform celui mai recent studio CIPRA, nevoia de a corespunde unor standard impuse de societate este percepută drept un factor de stres de către re 40% dintre respondenți.
Sfatul psihologului
Diana Tache, psihoterapeut și consilier psihologic The Mind, expert CIPRA, spune că, înainte de a face o fotografie, ar fi util ca aceasta să fie conștientizată, pentru că astfel ne va rămâne permanent nu doar în aparatul foto, ci și în memorie, și în suflet. Mai jos sfaturile ei:
„Dacă cineva ne-ar invita să ne imaginăm că suntem în vacanță și să descriem respectiva imagine, am răspunde cu : sunt pe o plajă, sunt la munte, sunt într-un loc de unde admir răsăritul, SUNT undeva. Acest SUNT/A FI este esențial. Ne imaginăm că SUNTEM, ne imaginăm cum e SĂ FIM în vacanță, ca o evadare din ceea ce trebuie SĂ FACEM acum. Momentele în care reușim SĂ FIM sunt și cele care ne conectează cu locurile în care călătorim, cu oamenii cu care suntem sau pe care îi întâlnim. Aceleași momente de ancorare în prezent sunt de multe ori utilizate în terapie pentru a ne liniști, pentru a diminua stările de anxietate, pentru a elimina stresul și a ne relaxa. Fotografia poate fi un mod de a înlocui “sunt în această poză” cu “fac această poză”. De aceea, recomandarea pe care o fac adesea în cabinet este ca, atunci când suntem în vacanță, înainte de a privi lumea prin intermediul aparatului foto să ne oprim o clipă și să conștientizăm poză reală în care suntem. Să ne privim unii pe alții cu bucurie și cu recunoștință și să conștientizăm că suntem în acel loc, împreună, trăind acele clipe frumoase.“
Distribuie acest articol