Pepenele roșu, fructul rege al verii 

6 iulie 2024
Imagine articol CIPRA

Pepenele roșu poate fi considerat un adevărat simbol al verii. Culoarea, aspectul, conținutul mare de apă și, mai ales, gustul delicios, îl transformă într-un adevărat ambasador al zilelor de vacanță.

Alimentația ocupa locul 3 în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții, conform celui mai recent studiu CIPRA. 62% dintre cei chestionați au răspuns că sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă, iar 78% au răspuns că nevoie de a consuma alimente gustoase este un aspect important în viață. 

Pe lângă aroma savuroasă, pepenele verde vine la pachet cu o serie de plusuri pentru sănătate. Conține multă apă și fibre, necesare pentru o digestie sănătoasă. Totodată, vitaminele A și C sunt importante pentru pielea ta. Iar combinația de antioxidanți, licopen și vitamina C din pepene verde poate ajuta la reducerea inflamației din organism.

Pepenele contribuie la hidratare în zilele călduroase

O hidratare corectă ajuta la reglarea temperaturii corpului, la funcționarea normală a organelor și la transportul nutrienților acolo unde e nevoie de ei. Pepenele verde conține o cantitate mare de apă, așa că este alegerea ideală pentru  hidratare. În plus, are un aport mic de calorii, astfe că poate ajuta la gestionarea greutății, menținând sentimentul de sațietate pentru mai mult timp. Pepenele verde poate reprezenta o masă în sine, delicioasă, rapidă și sățioasă. 

Conține o mulțime de nutrienți 

Acest fruct este bogat în vitamine și minerale esențiale: vitamina A, vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Licopenul, un antioxidant prezent în pepenele roșu, contribuie la sănătatea inimii și a pielii“, spune dr. Oana Pop, expert CIPRA. Pepenele verde este și o sursă bogată de citrulină, un aminoacid care poate îmbunătăți performanța exercițiilor fizice. În plus, conține antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi.

Descoperă combinații inedite cu pepene roșu!

Dă frâu liber imaginației și combină pepenele roșu cu diverse alte alimente. Cea mai cunoscută combinație este cea cu brânză telemea – asocierea de dulce cu sărat te va cuceri. Poți încropi și o salată folosind bucăți de pepene roșu, castravete, roșii și ceapă, totul asezonat cu sare, piper și oțet balsamic. Și încă o idee creativă – salată caprese cu pepene și căpșuni: combină o mână de căpșuni tăiate, cu bucăți de pepene, bucăți de mozzarella sau brânză feta, câteva frunze de busuioc pentru a obține o salata răcoroasă și delicioasă de vară. 

Sfatul specialistului

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, expert CIPRA, spune că:

pepenele roșu

„Pepenele roșu (Citrullus lanatus) este un fruct suculent, ideal pentru consumul în timpul verii, datorită conținutului său ridicat de apă (aproximativ 90%). O porție de 100 de grame de pepene roșu conține aproximativ 30 de calorii, iar o felie medie are în jur de 100 de calorii.

Pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive și hidratante, pepenele roșu se recomandă a fi consumat în prima parte a zilei sau între mese, datorită digestibilității sale rapide și efectului său răcoritor. Este ideal pentru micul dejun, gustări sau după antrenamente fizice, oferind hidratare și energie.

Distribuie acest articol