Vara, anotimpul fericirii 

14 iulie 2023
Imagine articol CIPRA

Iarna tânjim după vară, după vremea caldă și activitățile plăcute în aer liber. Se pare că soarele și fericirea sunt interconectate. Astfel se explică de ce starea noastră de spirit este mult mai bună în anotimpul cald!

Căldura și zilele mai lungi ne fac să ne simțim mai fericiți. Cum se explică acest lucru? Somnul, mișcarea și dieta influențează starea psihică și funcția mintală, iar vremea frumoasă are și ea o contribuție semnificativă în această privință. 

Ce se schimbă

În primul rând, vara alimentația noastră  este mai ușoară și mai bogată în vitamine și minerale, datorită abundenței de legume și fructe proaspete. În plus, căldura este percepută la nivelul creierului ca un element care ține de confort. Iar ziua mai lungă ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în aer liber și să fim mai activi, atunci când temperatura o permite. Atât o dietă sănătoasă, cât și exercițiile fizice contribuie la un somn odihnitor și la un ritm circadian normal, implicit la o stare generală mai bună.  

De altfel, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, conform studiului CIPRA realizat la începutul acestui an, alimentația, sportul și mișcarea se află pe locurile fruntașe.

Practici rapide pentru o stare de bine în anotimpul fericirii

  • Îmbunătățește-ți starea de spirit preparând mâncăruri rapide la fiecare masă, bogate în vitamine și minerale. Astfel, mâncarea va fi proaspătă și plină de nutrienți, iar tu sănătos și energic. Există dovezi că un consum mare de fructe și legume crește starea de fericire, satisfacția asupra vieții și starea generală a organismului. 
  • Fii activ! Făcând mișcare, creierul secretă mai multă serotonină și te vei simți mai bine din punct de vedere psihic. Lumina soarelui contribuie și ea la secreția de serotonină și de vitamina D, astfel că vom experimenta mai multe emoții pozitive! Ideal este să ieși la aer dimineața devreme sau după ora 19.00, nu pe vreme caniculară. Sau să faci sport în interior, unde temperatura este controlată.
  • Mergi în concediu măcar câteva zile! Cine nu se bucură când vine vacanța? De la planificarea concediului până la terminarea lui, suntem mai bine dispuși, mai înțelegători, ne supărăm și ne stresăm într-o mai mică măsură, sentimente care contribuie la o stare mai bună la nivel mintal.

Ești mai sociabil când vremea e însorită

Nimeni nu mai vrea să stea în casă pe timp de vară. Picnicurile, excursiile, taberele, ieșirile la terasă sau plimbările în parc ne aduc împreună cu prietenii și familia, iar aceste conexiuni sunt asociate cu o stare de spirit mai bună. De altfel, studiul CIPRA rată că 83% dintre respondenți consideră familia și prietenii ca piloni ai stării de bine, iar 80% cred că echilibrul emoțional este generatorul unei vieți pline de satisfacție.

Distribuie acest articol