Prețul plătit pentru mai mult confort financiar
Cu toții ne dorim un trai mai bun, lucruri de calitate, excursii și locuințe puse la punct. Și pentru toate avem nevoie de bani. Privind din această perspectivă, pare că banii ne fac fericiți, dar la o analiză mai atentă, stresul prin care trecem pentru a-i obține ne poate afecta negativ calitatea vieții. Așadar, care este prețul care merită plătit pentru confort financiar?
Se spune că banii aduc fericirea. Dar ce preț plătim pentru ea? Mulți lucrează ore suplimentare sau aleg să aibă un al doilea job pentru a face față unor cheltuieli mari, precum startul unei afaceri, cumpărarea unei case, a unei mașini, pentru studii, concedii sau pentru a-și întreține rudele în vârstă. Se practică extra job-ul, iar cu câteva ore lucrate după programul de opt ore de muncă ajungem să lucrăm 10 sau chiar 12 ore pe zi.
Potrivit celui mai recent studiu CIPRA, doar 50% din respondenți sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, cu 8% mai puțini decât în anul 2021, iar 47% consideră că au un loc de muncă decent plătit. Totodată, pentru 81% dintre ei starea financiară este al doilea cel mai important factor în viață, după familie și prieteni și înainte de starea fizică.
Prețul plătit pentru confort: echilibrul personal
Cu siguranță ne încântă un venit cât mai mare, însă un ritm de muncă suprasolicitant, pe termen lung, ne epuizează nu doar fizic, ci și psihic. Încet, sănătatea se erodează și constatăm că o parte substanțială din bani se va duce pe medicamente, medici și terapii. Odihna, relaxarea și concediul sunt necesare, iar echilibrul dintre viața profesională și cea privată trebuie păstrat.
Mai puțin poate fi mai bine
Ideal este să ne găsim un job bine plătit care să ne ofere o calitate a vieții bună sau să lucrăm în plus ocazional ori pentru perioade scurte, de cel mult 2-3 luni. Nu permanent. În ultimii ani, săptămâna de lucru de patru zile a fost în centrul atenției ca o posibilă modalitate de a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Ba mai mult, săptămâna de patru zile a fost testată la scară mondială și în câteva companii din unele țări a fost chiar implementată. Asta pentru că studiile au arătat că o săptămână mai scurtă îmbunătățește starea de spirit a angajaților, menținând același nivel de productivitate.
Când începe epuizarea
Se pare că productivitatea și concentrarea scad după 5 ore de muncă pe zi și sunt afectate simțitor după 50 de ore de muncă pe săptămână. Munca în exces duce la epuizare, accidente, greșeli și decizii proaste, dar și la dureri de cap, de gât, spate sau AVC, boală coronariană, diabet de tip 2, anxietate, obezitate și tulburări de somn.
Distribuie acest articol