Știai că singurătatea poate fi bună? 

5 octombrie 2023
Imagine articol CIPRA

Suntem ființe sociale, iar interacțiunea cu semenii este un element important pentru sănătatea noastră psihică. Avem nevoie de ceilalți pentru a ne cunoaște și a învăța, pentru a experimenta și pentru a ne simți bine și în siguranță. Cu toate acestea, și singurătatea poate fi bună pentru noi, în doze mici.

Mulți oameni se feresc de singurătate, și e firesc, deși a fi singur și a trăi momente în singurătate sunt lucruri diferite. În timp ce singurătatea socială te face nefericit și îți scade stima de sine, ba chiar și speranța de viață, momentele de solitudine îți pot aduce o stare de bine, de relaxare și multe alte beneficii.

Ce e singurătatea

Este acea stare de care cu toții avem nevoie pentru autoanaliză, pentru punerea în ordine a priorităților și emoțiilor. Să petreci timp singur, dar fără să te simți singur este un sentiment extrem de plăcut. Cu timpul, îți vei da seama că nu ai nevoie de nimeni ca să fii fericit, tu singur îți poți crea această stare.

Chiar dacă ne simțim bine alături de cineva, avem nevoie de timp singuri. Studiul CIPRA a arătat că familia și prietenii reprezintă cel mai important factor în viață, declarat ca atare de 83% dintre respondenți. Însă câteodată, propria noastră companie este suficientă pentru a fi relaxați și liniștiți. 

Semne ca ai nevoie de timp cu tine

Prinși în tumultul vieții, uneori nu ne dăm seama că avem nevoie de acest timp petrecut cu noi. Ești iritat de lucruri simple, pe care alteori nu le băgai în seamă? Nu scapi de oboseală, deși ai dormit suficient? Te simți copleșit de probleme și te concentrezi greu la ce ai de făcut? Sunt doar câteva semne care-ți indică o nevoie de solitudine. 

Avantajele momentelor de singurătate

Când suntem singuri putem renunța la toate normele sociale, la toate „măștile” pe care purtăm pentru a fi acceptați de ceilalți, la toate responsabilitățile și așteptările ce vin la pachet cu socializarea. Cercetările au arătat că singurătatea relaxează sistemul nervos și ne permite să ne recăpătăm calmul.

Ce faci când ești singur

Timpul în solitudine poate fi benefic dacă facem ceea ce ne place: fie că citim, facem o baie, pictăm, ne îngrijim, medităm, alergăm, adică investim timp în lucruri care ne fac plăcere și ne îmbunătățesc starea de spirit și scad nivelul de stres. În funcție de temperamentul fiecăruia, avem nevoie de un timp mai mic sau mai mare de solitudine. Nu este o regulă, ci trebuie acordat după cum simțim.

Singurătatea poate fi bună. Câteva beneficii

Aceste momente de relaxare ne stimulează creativitatea și ne fac mai complianți în societate, ne ajută să ne concentrăm mai ușor și să ne îndeplinim mai bine sarcinile. Când petrecem timp și singuri vom aprecia mai mult compania celorlalți, dar ne vom identifica mai ușor nevoile și dorințele și vom lua decizii mai bune pentru noi. Timpul petrecut singur contribuie la sănătatea noastră mintală, reducând anxietatea și depresia.

Distribuie acest articol