Îți petreci ziua în fața calculatorului? Iată câteva trucuri!

18 ianuarie 2024
Imagine articol CIPRA

Ne petrecem o bună parte a zilei stând jos, în fața unui dispozitiv precum laptop sau desktop sau cu telefonul în mână. Poziția pe care o adoptă corpul nostru involuntar în tot acest timp poate determina apariția unor afecțiuni medicale. Sau cel puțin a unui disconfort pe care, cu puțin efort, îl poți evita. Află de la specialistul  CIPRA ce poți face pentru sănătatea ta dacă îți petreci multe ore în fața calculatorului.

Cel mai recent studiu CIPRA privind tehnologia și calitatea vieții arată că românii petrec în medie 3,6 ore în fața laptopului/calculatorului, telefonul mobil este utilizat pentru aproximativ 3,5 ore pe zi, 2,8 ore sunt petrecute în fața televizorului, iar 2,5 ore sunt dedicate pentru accesarea rețetelor de socializare. Astfel, 45% dintre respondenți petrec cel puțin 4 ore zilnic la calculator, 41% cel puțin 4 ore pe telefon și 29% se uită tot atât timp la televizor. 

Totodată, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții, activitatea sportivă se află pe locul patru, fiind menționată de 34% dintre români. În privința factorilor importanți în viață, starea fizică se află pe locul 2, cu 80% dintre răspunsurile celor chestionați. 

Coloana vertebrală, prima afectată

Atunci când stăm nemișcați mult timp, coloana poate avea de suferit și apar durerile de spate. Zona cervicală este și ea afectată din cauza unghiului în care ținem capul îndoit în timp ce tastăm sau privim un dispozitiv electronic, mai ales dacă le folosim în exces. Există de altfel și un sindrom asociat – „text neck”, durerile ce apar în zona gâtului, după ce stăm prea mult timp cu capul aplecat asupra ecranului smartphone-ului sau laptopului. Acestea apar atât la adulți, cât și la copii. Pot apărea și dureri de cap sau limitarea mobilității gâtului. 

Cu telefonul la nivelul ochilor

Deși poate părea o poziție stranie atunci când te uiți la ecranul telefonului mobil, încearcă să îl ții la nivelul ochilor, adică mai sus decât de obicei, astfel încât să nu fii nevoit să apleci capul. Observă cum simți zona cefei după 10-15 minute cu ochii în telefon în poziția cu care ești obișnuit – vei avea nevoie de câteva mișcări pentru a te dezmorți. În timp, zona cervicală poate fi afectată de această poziție vicioasă. Din același motiv, este important să înveți să stai corect pe scaun, la birou.

Combină hidratarea cu mișcarea

Pe parcursul unei zile este indicat să consumăm 6-8 pahare de apă pentru a menține nivelul optim de hidratare în organism. Dacă lucrezi într-un birou, ține lângă tine un pahar de 200 ml și ridică-te pentru a merge să îl umpli din nou. În felul acesta, faci și mișcare. În plus, poți face și câteva exerciții de stretching, pentru a relaxa musculatura.

Petreci mult timp în fața televizorului?

Studiul CIPRA privind uzul tehnologiei arată că cei chestionați petrec în medie 2,8 ore în fața televizorului. Poți înlocui statul pur și simplu pe canapea cu activități în aer liber. Cu siguranță vor fi mai utile și distractive.

Mai mulți pași în fiecare zi

Dacă locuiești într-un bloc cu lift, alege scările. Dacă locuiești aproape de birou, mergi pe jos. Există multe soluții pentru a bifa numărul de pași pe care trebuie să îi faci într-o zi. De exemplu, parchează mașina mai departe de locul unde trebuie să ajungi și mergi pe jos apoi.

 Sfatul expertului CIPRA

în fața calculatorului

Dacă ne petrecem mult timp zilnic stând jos, indicat ar fi ca la 1-2 ore să ne ridicăm de pe scaun și să ne mișcăm, spune Cornel Moca, antrenor personal, nutriționist acreditat și specialist CIPRA.

Recomand să lăsăm nu doar apa, ci și gustările (desigur, sănătoase, cum ar fi un fruct sau un iaurt) în bucătărie. Astfel, când ni se face sete sau foame, ne vom ridica de pe scaun și ne vom mișca.

Desigur, nu e suficient doar să mergem până la bucătărie. Cele mai eficiente mișcări pe care le putem face sunt cele de stretching, atât dinamic, cât și static. De exemplu, dacă lucrăm de acasă, ne putem întinde cu spatele pe sol și  apoi tragem genunchii la piept și menținem 20-30 secunde. Avem la dispoziție multe variante. Iată încă două:

– din picioare, brațele întinse pe lângă coapse, ridicăm ușor brațele până deasupra capului și revenim ușor. De executat 20-30 de mișcări.

– din picioare,  brațele întinse în față la nivelul umerilor, păstrăm brațele întinse și le ducem către înapoi, până se  întinde bine musculatura pieptului, revenim și continuăm. Repetăm de 20-30 de ori.

Distribuie acest articol