Trucuri pentru post sănătos

10 decembrie 2024
Imagine articol CIPRA

Perioada postului este ideală pentru a da un răgaz digestiei. Renunți la alimentele de origine animală și mănânci preponderent legume, fructe și verdețuri. Există, însă, și tentații în această perioadă, precum excesul de făinoase. Ca să le eviți, am pregătit pentru tine câteva trucuri pentru post sănătos.

Post nu înseamnă nici pe departe clasica pâine cu zacuscă sau cartofii prăjiți. Există multe alimente sănătoase și simplu de preparat în post, pe care le poți include în meniu chiar și zilnic.

Studiul CIPRA arată că, anul acesta, alimentația se află pe locul 3 în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții românilor. 51% dintre respondenți au menționat-o ca fiind foarte importantă pentru ei, chiar 61%, în cazul celor cu vârste între 55 și 65 de ani.

Alternative la pâine

Dacă pâinea predomină la toate mesele din timpul postului, pe lângă faptul că există riscul să te îngrași, organismul nu beneficiază de prea mulți nutrienți. Ce ai spune dacă ai încerca să înlocuiești feliile de pâine de la masă cu felii de mămăligă? Sau cu rondele din orez expandat. Consumate moderat, acestea pot aduce beneficii digestiei, fiind bogate în fibre. În plus, o dietă săracă în gluten îți va fi de ajutor, având în vedere că acesta susține procesele inflamatorii din corp.

Lintea, un aliment perfect în post

Un aliment extrem de gustos și cu numeroase proprietăți nutritive este lintea. Avantajul său este gustul bun pe care îl are, chiar și fără a fi combinată cu alte alimente. O cană de linte roșie fiartă și puțină sare îți va asigura o masă sățioasă și gustoasă. Pentru un plus de gust, poate fi combinată cu diverse legume și transformată într-o supă cremă hrănitoare.

Mănâncă salate delicioase!

Aici, combinațiile sunt infinite. Roșii, castraveți, ardei, avocado, ciuperci, sfeclă roșie, ardei copt, morcov și țelină rase, năut, fasole. Și nu este nevoie să le mănânci cu pâine, ci cu o garnitură cum ar fi orezul, cartofii copți, quinoa, cușcușul.

Pesto vegetal din busuioc și caju

Dacă ți-e poftă de un sos gustos de pesto, îl poți prepara după această rețetă. Ai nevoie de 200-300 de grame de caju crud pe care să îl ții peste noapte în apă pentru a-l hidrata, frunze de busuioc proaspete, fulgi de drojdie inactivă pentru un plus de gust, sare și piper. Mixează toate ingredientele într-un blender, adaugă apă dacă vrei o consistență mai moale și vei obține un pesto vegetal, perfect pentru wrap-uri sau paste.  

Alte lucruri care contează în timpul postului!

Hidratarea: apa, ceaiurile simple sunt alegeri perfecte. Pe lângă alimentație și mișcare, contează extrem de mult și starea de spirit. Sentimentul de recunoștință e cel care te ajută să realizezi că cele mai mari satisfacții le poți obține chiar și din lucruri mărunte: o mână de ajutor întinsă cuiva în nevoie, un gând bun, un moment de răgaz în care să faci un scurt bilanț al lucrurilor frumoase din viața ta. 

Distribuie acest articol