Salate calde pentru zile reci
Când spunem salată, ne gândim de obicei la verdețuri, fructe și legume crude. Însă și salatele calde sunt excelente, mai ales pe timp de toamnă și iarnă.
Pe lângă faptul că sunt pline de vitamine și minerale, salatele calde pot fi adaptate pentru a folosi legume de sezon – în felul acesta poți experimenta cu texturi și arome diferite. Este o modalitate excelentă de a adăuga mai multe legume în dietă, fără să alegi doar legumele crude.
Alimentația se situează pe locul 3 în topul aspectelor privind impactul asupra calității vieții, potrivit studiului CIPRA, cu 51% dintre voturile respondenților. 62% dintre respondenți au răspuns că sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă.
De ce să mănânci salate calde?
Pe măsură ce vremea devine mai răcoroasă, salatele calde sunt o alegere naturală. Ele pot fi servite atât ca fel principal, cât și ca garnitură, oferind un plus de culoare și textură mesei tale. Gătitul legumelor le face mai ușor de digerat și, în multe cazuri, ajută la absorbția mai eficientă a nutrienților. Salatele calde sunt și o soluție potrivită pentru cei cu anumite sensibilități digestive, deoarece sunt ușor digerabile.
Un alt avantaj al salatelor calde este că nu ai nevoie de un dressing complicat pentru a obține un gust delicios. O combinație simplă de ulei de măsline, zeamă de lămâie și un praf de sare atunci când le gătești sunt suficiente. De asemenea, poți experimenta cu uleiuri aromate, pentru a adăuga un plus de savoare.
Cum gătești salatele calde
În principal, prin coacerea sau sotarea legumelor. Iar prin adăugarea de ingrediente pe care le ai în cămară, poți schimba radical gustul și consistența unei salate. De exemplu, adaugă nuci prăjite, semințe de floarea-soarelui sau de dovleac pentru un plus de proteine și savoare.
Câteva combinații inedite
Când spunem salate calde, nu ne referim doar la celebra salată orientală. Poți combina cartofi copți cu rucola și boabe de mazăre, ciuperci la tigaie cu quinoa, năut cu ou… posibilitățile sunt nelimitate.
- Încearcă o salată caldă cu varză de Bruxelles – sotează mai întâi varza în ulei de măsline, până când devine aurie și crocantă pe margini. Adaugă un sos în care ai combinat muștar Dijon, oțet de mere și un strop de miere, pentru a veni în contrast cu dulceața verzei de Bruxelles caramelizate.
- Salata de dovleac copt poate deveni vedeta perioadei. Coace cubulețe de dovleac în ulei de măsline, adaugă condimente, cum ar fi rozmarin și cimbru, până devin aurii. După ce s-au răcit ușor, amestecă dovleacul cu semințe de dovleac prăjite și presară totul cu un sos de lămâie și ulei de măsline. Această salată este și o sursă excelentă de vitamine și fibre.
- Iată o altă combinație neașteptată de ingrediente: salată caldă de sfeclă roșie cu spanac și rodii. Coace sfecla și amestec-o cu spanac proaspăt și semințe de rodie. Stropește cu un dressing simplu din oțet balsamic și ulei de măsline. Semințele de rodie adaugă o notă crocantă și dulce-acrișoară care completează perfect textura moale a sfeclăi și prospețimea spanacului.
Folosește-ți imaginația pentru a aduce în farfuria ta arome și texturi minunate de toamnă, care îți vor oferi și un plus de energie, vitamine și minerale esențiale.
Distribuie acest articol