Alocă timp pentru tine și pentru ceea ce iubești

19 martie 2024
Imagine articol CIPRA

Nu doar relațiile împlinite cu alte persoane sunt importante pentru o viață bună, ci și grija pe care o arătăm față de noi înșine. A aloca timp pentru tine și pasiunile tale înseamnă o stare sufletească mai bună, care îți oferă reziliența necesară pentru a trece cu bine peste micile sau marile obstacole ale vieții de zi cu zi.

Studiu CIPRA arată că echilibrul între viața personală și cea profesională se află pe locul al treilea în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții. De asemenea, 45% dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare și 44% sunt mulțumiți de activitățile pe care le fac pentru dezvoltarea lor personală. 

Mergi la culcare mai devreme și trezește-te la fel!

Astfel, poți să profiți de orele dimineții pentru a bifa măcar un lucru care îți aduce bucurie și pentru care altfel nu ai avea timp. În loc să te dai jos din pat în ultimul moment și să fii permanent în întârziere,  trezește-te cu măcar o oră mai devreme. În această oră poți să faci sport, să meditezi, să faci o baie cu spumă, să scrii în jurnalul tău. Orice ai alege, vei avea o altă energie atunci când vei păși pe ușă dimineața. 

În timpul zilei, ia-ți pauze 

Ți se pare deseori că o zi trece într-o clipă și că nu ai timp pentru a face tot ce ți-ai propus. De multe ori, sentimentul apare pentru că ești constant într-o cursă între gândurile tale. Cum să răspunzi la ultimul email primit, ce pui pe lista de cumpărături, ce gătești diseară? Mintea noastră procesează mii de gânduri zilnic. Oferă-i o pauză binemeritată! Du-ți atenția asupra respirației și observă, timp de cinci minute, fiecare inspir și expir. Astfel, mintea ta va renunța să alerge între gânduri și se va concentra pe un singur lucru din prezent – respirația. În loc de respirație, te poți concentra la o floare sau la o imagine. Vei observa că ulterior mintea va procesa mai ușor informațiile, fără a mai fi încărcată cu balastul gândurilor repetitive.  

mișcare!

E cea mai bună investiție în propria stare de bine. Este ideal să faci aerobic, fitness, să alergi de 2-3 ori pe săptămână pentru a-ți îmbunătăți tonusul. Dar nu e nevoie să ai un abonament la sală pentru a fi activ. Acum că zilele încep să fie mai călduroase, poți să mergi mai mult pe jos, de exemplu. Alege un traseu către job sau către scoala copilului pe care să îl parcurgi pe jos. De asemenea, încearcă să fii atent la lucrurile pe care le vezi sau auzi în drumul tău: grădini, copaci, clădiri cu o arhitectură deosebită, cântecul pasărilor. Tot acest efort de a observa detalii mărunte vor determina creierul să se concentreze pe momentul prezent și să iasă din bucla gândurilor despre ce va urma sau despre ceea ce s-a întâmplat. 

Alocă timp pentru tine. 30 de minute pe zi pentru a citi

Seara, înainte de culcare, citește câteva pagini dintr-o carte. Vei părăsi tumultul zilei și vei păși spre o stare de relaxare prin intermediul lecturii. Evită să citești cărți de dezvoltare personală înainte de somn. Acestea îți mențin mintea alertă, pentru a înțelege și a stoca informații noi. Alege în schimb o carte din categoria beletristică, ce te poartă spre povești captivante.

Distribuie acest articol