Cine se trezește devreme este mai împlinit
Pentru o mai bună productivitate, trezitul cu cel puțin două ore înainte de a ieși din casă este o soluție simplă și eficientă. Cine se trezește devreme este, se pare, mai pregătit pentru a face față cu brio provocărilor unei noi zile.
50% dintre participanții la studiul CIPRA au declarat că sunt mulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, 47% au răspuns că sunt mulțumiți de nivelul lor de energie, iar 45% sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare. În privința somnului, cei mai mulți respondenți (34%) dorm 7 ore pe noapte.
Ora optimă pentru trezire
Un cunoscut specialist în dezvoltare personală, Robin Sharma descrie beneficiile trezirii la ora 5 dimineața. Acesta oferă detalii despre rutina pe care o practică zilnic, începând cu ora 5 dimineața – aceasta include exerciții fizice, meditație, scris într-un jurnal sau băi terapeutice.
Programul expertului american poate părea greoi pentru o persoană care nu este obișnuită cu trezitul devreme, dar poți încerca să îți setezi alarma ceasului să sune cu cel puțin două ore înainte de a porni spre task-urile zilei. Avantajele sunt multiple.
Te trezești devreme, ești mai creativ
Studiile arată că, în orele dimineții, creierul nostru este extrem de creativ. Poți alege să scrii într-un jurnal ideile pe care le ai dimineața, atunci când totul în jurul tău e liniștit. Vei vedea cu alți ochi planurile zilei ce urmează.
Ziua bună se cunoaște de dimineață
Mic dejun pe fugă, pregătirea în grabă a copiilor de școală, alegerea hainelor – diminețile noastre arată de multe ori precum o cursă contracronometru. Dacă îți începi ziua cu stresul de a bifa toate lucrurile de făcut dimineața într-un timp scurt, te vei simți copleșit, iar ziua va continua cu același sentiment de supraîncărcare planând asupra ta. În schimb, dacă te trezești mai devreme, poți să aloci mai mult timp acestor sarcini și să le faci pe îndelete. Sau chiar să incluzi pe lângă ele și alte activități, precum meditația sau câteva exerciții fizice ușoare. Acest sentiment de liniște îl vei avea pe tot parcusul zilei. Rezultatul: va scădea nivelul de stres.
Concentrare mai bună în timpul zilei
Când pleci în grabă de acasă, corpul tău nu este 100% pregătit să înceapă activitățile obișnuite și ai acel sentiment de ”ceață” – îți este dificil să te concentrezi, alegi să bei mai multă cafea, ești irascibil. Oferă-ți mai mult timp dimineața, permiți organismului să ajungă în cea mai bună formă a lui în momentul în care pășești pe ușă spre o nouă zi.
Lasă telefonul deoparte!
Primul lucru pe care îl fac dimineața 70% dintre cei chestionați în cadrul studiului CIPRA este să își verifice telefonul. O doză de social media imediat după ce ai deschis ochii te poate transporta către o stare de agitație, pentru că presupune a fi bombardat de mii de informații de la prima oră a zilei.
Soluția penru somn de calitate
O zi începută devreme, înseamnă și energie mai multă consumată. Dacă te trezești în jurul orei 5-6 dimineața, seara te vei simți mult mai devreme obosit și te vei îndrepta către somn mai repede. Acest lucru este în avantajul tău: corpul beneficiază de acel somn odihnitor, ce reface celulele organismului. În plus, dacă ai probleme cu insomnia, aceasta poate fi combătută cu succes alegând să-ți începi ziua mai devreme.
Profită de momentele dimineții, pentru a te răsfața cu obiceiuri care îți îmbunătățesc calitatea vieții, de care nu ai avea timp altfel, precum cititul sau mișcarea fizică. Sau pur și simplu oferă-ți timp pentru a bea cafeaua în tihnă. Vei avea parte de liniște și de răsărituri senzaționale și mai multă lumină naturală, iar ziua ta va continua mult mai lin și firesc, fără stresul că niciodată nu apuci să le faci pe toate.
Distribuie acest articol