Antrenează-te să gândești pozitiv!
Gândirea pozitivă nu este un dar cu care te naști, ci este o abilitate care poate fi dezvoltată de oricine, în timp. Ea influențează extrem de mult starea ta de bine și modul în care gestionezi provocările vieții. Așadar, antrenează-te să gândești pozitiv!
Viața este plină de provocări și obstacole, iar secretul gândirii pozitive constă în a te concentra la aspectele bune, oricât de nesemnificative ar părea. Încearcă zi de zi să fii cât mai prezent și să găsești lucruri pozitive de care să te bucuri. Petrece timp cu tine – citește o carte inspirațională, ascultă acele piese care îți oferă energie, alege să vezi lucrurile bune din jur. Găsește o rază de lumină în orice întâmplare și îți vei antrena mintea să vadă partea bună din ce în ce mai mult.
„Gândurile negative sunt folosite ca strategii de prevenire a pericolelor (<m-am gândit la asta, deci știu că se poate întâmpla>), creând iluzia controlului și minimizând incertitudinea percepută. În realitate, însă, foarte puține dintre scenariile negative la care ne gândim se și întâmplă, prin urmare consumăm foarte mult timp și energie pisihică având, în final, beneficii minime de pe urma acestei strategii. În schimb, perpetuăm astfel tiparele gândirii negative“, explică Loriana Popescu, psiholog.
Anul acesta importanța pe care oamenii o acordă stării de spirit a crescut. Aceasta a avansat și se situează pe locul al doilea după familie, cu 84 de procente, fiind considerată prioritară comparativ cu starea fizică și cea financiară, după cum arată rezultatele studiului CIPRA.
Recunoștința ajută
Recunoștința este una dintre cele mai puternice atitudini de cultivare a unei gândiri pozitive. S-a dovedit că reduce stresul și îmbunătățește stima de sine. O modalitate simplă de a face acest lucru este să te gândești zilnic la câteva lucruri pentru care ești recunoscător. Acestea pot fi lucruri mărunte, cum ar fi zâmbetul unei persoane dragi sau faptul că ai avut parte de o zi liniștită. Un pas și mai eficient este să ții un jurnal de recunoștință în care să notezi aceste lucruri. Astfel, vei putea reveni asupra lor și vei conștientiza mai ușor cât de multe motive de bucurie ai. În plus, seara, înainte de culcare, e un moment ideal să faci un bilanț al clipelor de recunoștință de peste zi.
Râzi!
Râsul este o metodă excelentă de a reduce stresul și de a îmbunătăți starea de spirit. Chiar și în situații dificile, încearcă să vezi latura amuzantă a lucrurilor. Un râs sincer poate schimba radical modul în care percepi o problemă. Dacă te afli într-o situație grea, încearcă să te relaxezi și să găsești umorul în viața de zi cu zi. Situația este acolo, nu va dispărea, dar contează enorm modul în care te raportezi la ea.
Ia exemplu de la oamenii pozitivi!
Oamenii cu care îți petreci timpul influențează felul în care percepi viața. Dacă petreci mult timp cu persoane pesimiste, este posibil să preiei din atitudinea lor negativă. În schimb, oamenii optimiști te vor ajuta să vezi mereu partea plină a paharului și te vor sprijini în momentele dificile. Alege să îți petreci timpul cu persoane care te ridică moral și te încurajează.
Tu cum vorbești cu tine?
De multe ori, suntem cei mai duri critici ai noștri. Gândurile negative care îți invadează mintea în momentele de stres îți pot eroda încrederea în tine. Însă, dialogul interior pozitiv este o metodă excelentă de a combate acest tip de gândire. În loc să te gândești „Nu pot face asta”, schimbă perspectiva și spune-ți „Pot încerca din nou, dar altfel”.
Sfatul psihologului
Loriana Popescu, psihoterapeut cognitiv comportamental The Mind, ne-a explicat cum putem să ne antrenăm mintea pentru a se concentra asupra lucrurilor pozitive din viețile noastre, în condițiile în care mintea noastră are tendința de a oferi mai multă atenție scenariilor negative.
„Cum putem întrerupe acest tipar? O strategie utilă de a exersa abilitatea de a gândi pozitiv ar fi ca pentru fiecare scenariu sau gând negativ să creăm, în mod conștient, un gând sau scenariu pozitiv sau neutru. De asemenea, antrenăm gândirea pozitivă când încercăm să înțelegem în ce fel experiențele negative construiesc teren pentru ulterioare experiențe de creștere, adică atunci când integrăm experiențele negative în povestea noastră de viață. A fi prezent aici și acum, a practica recunoștința sau a te conecta cu amintiri plăcute sunt alte strategii utile de a echilibra balanța pozitiv-negativ din interiorul tău.“
Distribuie acest articol