5 trucuri pentru concentrare
Într-o lume în care suntem asaltați de informație din toate direcțiile, devine din ce în ce mai dificil să ne menținem atenția. Acest lucru ne afectează negativ mai ales atunci când avem de dus la îndeplinire o sarcină de serviciu. Îți pot fi utile câteva trucuri pentru concentrare mai bună atunci când muncești.
De multe ori, când încercăm să ne concentrăm, intră în scenă diverși factori care ne deturnează atenția. Aplicațiile de mobil trimit notificări, apare impulsul de a verifica noutățile de pe social media, senzația de sete sau dorința de a ronțăi ceva gustos. Să luăm un exemplu: ești la birou și ai de trimis un email complicat sau de terminat o prezentare. Cum arată modul tău de lucru?
Observă-ți rutina!
Dacă îți vei analiza rutina de-a lungul mai multor zile, vei sesiza o serie de obiceiuri pe care le ai și care dăunează ritmului tău de lucru. Un prim pas pentru a-ți crește productivitatea este acela de a conștientiza acești factori care te întrerup. Apoi, poți începe să incluzi în rutina ta zilnică o serie de măsuri care te ajută să te concentrezi mai bine și să fii mai eficient. Astfel, la final de zi o să te poți bucura de timp petrecut alături de cei dragi și nu la birou, lucrând în plus.
65% dintre respondenții studiului CIPRA au indicat jobul ca fiind un factor foarte/destul de important, iar 44% spun că ar avea mai mult echilibru între viața personală și cea profesională dacă s-ar organiza mai bine, astfel încât să aibă mai mult timp.
Telefonul, cât mai departe de tine
Dorința de a te opri din lucru de fiecare dată când observi cu coada ochiului diverse notificări este mare. Un truc simplu pentru a-ți menține concentrarea: plasează telefonul la o distanță considerabilă de locul în care lucrezi. Asigură-te, totuși, că auzi apelurile, pentru a nu rata unul important. În același timp, poți porni un fundal muzical care să te ajute să te concentrezi. Și un birou ordonat ajută – aranjează obiectele din jur, astfel încât să nu ai senzația lipsei spațiului. Ceea ce vezi în jur atunci când îți ridici privirea de la calculator, în căutarea unor noi idei, contează mai mult decât crezi.
Încearcă tehnica Pomodoro!
La finalul anilor 1980, un student italian, Francesco Cirillo, a descoperit o tehnică de ajutor în procesul de învățare. A luat lângă el un timmer de bucătărie în formă de roșie (de aici și numele tehnicii) și a împărțit efortul de a se concentra asupra a ceea ce avea de învățat în reprize de câte 25 de minute. După 25 de minute, timmerul îl anunța că e timpul să ia o pauză de 5 minute. Apoi, urma o altă repriză de 25 de minute de concentrare asupra cursurilor, urmată de alte 5 minute de pauză. După 4 cicluri de câte 25 de minute, Francesco s-a răsplătit cu o pauză mai lungă, de 15 – 30 de minute. Procedând astfel, nu vei mai simți presiunea lucrului pe care îl ai de făcut. Chiar dacă un proiect îți pare înfricoșător la început prin complexitatea lui, încearcă să îți dozezi efortul și răsplătește-te cu mici pauze.
Trucuri pentru concentrare: cafea în doze mici
Ziua începe mult mai bine cu o cafea, asta o știm cu toții. Nu exagera, însă, cu doza de cofeină. Cafelele băute una după alta te vor face să te simți surescitat și nu te vor ajuta să te concentrezi. Dimpotrivă, pulsul îți va crește, vei simți nevoia să te ridici constant de jos. Alege să savurezi o cafea delicioasă în liniște sau discutând cu un coleg, la începutul zilei, apoi setează-ți intenția de lucru. Ține lângă tine un pahar cu apă, pentru a te menține hidratat.
Fă câțiva pași atunci când simți că nu mai ai energie
E foarte important să te ridici de pe scaun la intervale regulate de timp. O tehnică care te poate ajuta este aceea de a merge periodic în dreptul unei ferestre și de a observa ceea ce ce întâmplă în exterior. Fie îți concentrezi atenția asupra solului, fie urmărești mișcarea norilor pe cer. Vei reveni în prezent, îți vei putea controla mai bine și respirația, iar mintea ta nu va mai pendula între trecut și viitor.
Nu sări peste mese
Din dorința de a câștiga timp, apare deseori tendința de a lua o gustare rapidă lângă tine, în timp ce lucrezi. Asemenea obicei este dăunător și creierului și sistemului digestiv. Creierul are nevoie de alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau pește gras, dar și de carbohidrați. De asemenea, o salată în care ai inclus diverse semințe, alături de verdețuri și legume poate fi de ajutor pentru minte. Atunci când nu te concentrezi pe activitatea de a mânca, sistemul digestiv are de suferit – sucurile gastrice nu-și mai fac datoria așa cum trebuie, practic corpul tău rămâne în starea de lucru, în loc să savureze o masă delicioasă.
Distribuie acest articol