Doza de motivație și organizare: dopamina

11 octombrie 2023
Imagine articol CIPRA

Această substanță este responsabilă de multe lucruri bune care ni se întâmplă: de plăcere, satisfacție și motivare. Când ai o realizare importantă te simți atât de bine pentru că un val de dopamină îți inundă creierul.

Dopamina joacă mai multe roluri importante, așa că ar fi bine să ai un nivel echilibrat de dopamină, căci nici prea puțină nu-i bună, dar și prea multă face rău!

Cumpărăturile, mirosul de prăjituri coapte sau momentele de intimitate declanșează eliberarea de dopamină. Ea este un neuromodelator ce influențează reglarea dispoziției, mișcarea mușchilor, somnul, capacitatea de memorare, concentrarea, apetitul și puterea de autocontrol. Un nivel scăzut de dopamină poate avea un impact negativ asupra calității vieții unei persoane. Studiile au arătat că în schizofrenie, boala Parkinson, boala picioarelor neliniștite și ADHD sunt prezente niveluri scăzute.

Te face fericit

Dopamina este cunoscută drept unul dintre hormonii stării de bine, pentru că aduce plăcere. De asemenea, oferă motivație pentru îndeplinirea scopului propus. Creierul nostru pare să fie programat să caute comportamente care eliberează dopamină. Pentru că face să te simți bine, vei repeta acel comportamentul. Acesta este și motivul pentru care, spre exemplu, fast-food-ul și zahărul sunt atât de atrăgătoare și dau dependență. Ele eliberează o cantitate mare de dopamină în creier, prin urmare ne simțim bine și ne dorim să repetăm experiența de consum.

Într-un studiu CIPRA, 17% dintre respondenți declară că mănâncă zilnic sau aproape zilnic fast-food, în timp ce 36% spun că mănâncă acest tip de mâncare cel mult o dată pe lună. Iar momentele de răsfăț sunt un aspect esențial pentru calitatea vieții, declarat astfel de majoritatea respondenților. Există multe căi la care poți să apelezi pentru a obține dopamină.

Când știi că ai nevoie de mai multă dopamină

În primul rând, când te confrunți cu o stare de letargie, de oboseală, te simți nemotivat și nefericit. Când ai pierderi de memorie, probleme cu somnul, de concentrare, schimbări de dispoziție și un libidou scăzut. Toate aceste semnale ne transmit că avem un nivel mic de dopamină. Însă și atunci când nivelul este ridicat pot apărea probleme cu somnul, poți deveni impulsiv, chiar agresiv. Totul trebuie să fie cu măsură.

Sfatul specialistului

Dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinologie spune că:

oboseala

Din păcate, nu există analize de sânge pe care le putem face pentru a determina nivelul de dopamină, la fel cum nu există analize care să măsoare nivelul de stres sau de fericire. Dopamina este, într-adevăr, un neurotransmițător important, însă diferența dintre dopamina din sistemul nervos central (neurotransmițător) și sânge (hormon) este enormă. Sunt două entități separate, iar nivelul din sânge nu reprezintă nivelul din creier.

Cum faci rost de dopamină în mod natural

Sunt câteva alimente care cresc producția de dopamina, printre care se numără carnea de pui, migdalele, merele, avocado, bananele, sfecla, ciocolata, legumele cu frunze verzi, ceaiul verde, fulgii de ovăz, portocalele, mazărea, susanul, semințele de dovleac, roșiile, curcuma, pepenele verde și germenii de grâu. Însă sunt și activități care au același efect: exercițiile fizice, meditația, yoga, masajul, plimbarea în natură, citirea unei cărți.

Distribuie acest articol