Ce să mănânci și ce nu când ți-e cald

27 august 2024
Imagine articol CIPRA

Ultimii ani au adus temperaturi record în timpul verii, iar acest lucru înseamnă că organismul face eforturi pentru a se adapta. Alimentația este un pilon important, care te ajută să menții echilibrul corpului în ciuda condițiilor meteo. Ce să mănânci când ți-e cald, ce alimente și ce băuturi sunt recomandate, afli din acest articol.

Alimentația se situează anul acesta pe locul trei în topul aspectelor privind impactul asupra calității vieții, conform studiului CIPRA, fiind menționată de 51% dintre respondenți. Este un aspect mai puțin menționat comparativ cu studiul anului precedent (67%), dar totuși important, în special pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani.

Mese fără alimente grase

Elimină din meniu alimentele grele și grase, cum ar fi prăjelile, burgerii și sosurile. Ele îngreunează tranzitul intestinal. În plus, cresc temperatura corpului. Din cauza temperaturilor ridicate pot apărea cu ușurință și toxiinfecții alimentare, dacă alimentele perisabile, precum carnea, nu sunt ținute corespunzător, la rece. Alege alimente mai ușoare, cum ar fi legumele la grătar, salatele, iaurturile, pentru a-ți menține nivelul de energie ridicat fără să îți îngreunezi corpul.

Evită gustările procesate și ambalate

Tentația de a-ți potoli foamea consumând alimente ambalate, precum chipsuri sau dulciuri, este mare. Aceste gustări sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zaharuri și conservanți, care pot duce la inflamații și balonare. Alege alternative mai sănătoase, cum ar fi nucile sau migdalele, pentru o doză rapidă de energie.

Pune pe pauză băuturile dulci și acidulate!

Evită băuturile dulci carbogazoase și băuturile energizante. Acestea sunt bogate în zaharuri adăugate, ceea ce poate duce la deshidratare și la pierderea energiei. Optează pentru apă, limonadă sau apă infuzată cu fructe, pentru a rămâne hidratat, fără să consumi zahăr în exces.

O băutură pe care o putem avea în vedere şi vara este ceaiul, consumat chiar fierbinte. Suntem obişnuiţi să ne hidratăm cu lichide reci (şi nu e nimic greşit în asta), însă un truc pe care îl putem folosi este consumul de ceai fierbinte, care va provoca sudoraţie, contribuind astfel la stimularea mecanismului natural de răcire a organismului nostru. Putem alege orice fel de ceai dorim, dar dacă vrem beneficii speciale, putem recurge la ceai verde, bogat în antioxidanţi sau diverse ceaiuri din plante medicinale, în funcţie de nevoile fiecăruia“, recomandă dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv.

Alcoolul deshidratează

O bere rece în timpul zilei, vara, poate părea o idee perfectă. Atenție, însă, la cantitatea de bere consumată. Îți poți potoli setea și pofta de bere, apoi continuă cu apă, pentru a evita excesele. În cazul altor tipuri de băuturi alcoolice, precum vin, whisky, apare și riscul de deshidratare, direct proporțional cu cantitatea de alcool conținută, mai ales atunci când sunt temperaturi ridicate.

Atenție la alimentele picante!

Alimentele picante pot crește temperatura corpului și te pot face să transpiri mai mult, ceea ce poate să nu fie un impediment în zilele toride de vară. Evită mâncărurile excesiv de condimentate și optează pentru alternative mai blânde pentru a-ți menține bunăstarea corpului.

Mănâncă legume și fructe

Chiar și un drum scurt, în plină căldură, te poate stoarce de energie rapid. Pentru a ajuta organismul să facă față temperaturilor ridicate, mănâncă fructe și legume proaspete, care conțin multă apă. Dovleceii și castraveții sunt opțiuni ideale în aceste zile. Iar pepenele este fructul vedetă al verii, care te menține hidratat. Include în meniu și supe simple, chiar și reci, preparate din legume.

Sfatul specialistului

L-am întrebat pe expertul CIPRA, dr. Șerban Damian, dacă există vreun aliment pe care îl consideră de real ajutor când este cald afară. Fructele au fost câștigătoare.

Nu o să vin cu o mare noutate aducând în discuţie consumul de fructe, însă e greu de găsit ceva mai potrivit pentru a consuma vara, mai ales atunci când este foarte cald afară. Nu doar pentru că este sezonul lor şi putem să le consumăm proaspete, la scurt timp după de au fost culese, dar nu trebuie să uităm că, pe lângă aportul de apă, atât de important atunci când transpirăm mult, fructele vin cu o cantitate importantă de fibre (mai ales cele consumate cu tot cu coajă), elemente ce contribuie la menţinerea unei stări de sănătate optime, mai ales în ceea ce priveşte digestia, dar şi prevenţia bolilor cardiovasculare. Pe lângă fructele foarte bogate în apă, aşa cum este pepenele, să nu uităm de fructele de pădure, atât de bogate în antioxidanţi şi vitamine.“ 

Distribuie acest articol