Cum poți combate risipa alimentară

22 ianuarie 2024
Imagine articol CIPRA

Desi coșul zilnic s-a scumpit considerabil în ultima perioadă, risipa alimentară încă există – o arată studiul CIPRA. Cel puțin o dată pe săptămână, mâncarea românilor ajunge la coșul de gunoi. Citește în continuare despre măsurile pe care le poți lua pentru a evita să irosești alimentele pe care le cumperi.

Dăm din ce în ce mai mulți bani pe mâncare, și totuși continuăm să aruncăm alimente la gunoi. O listă de cumpărături bine pusă la punct, mai multă disciplină atunci când mergi la cumpărături și o planificare a meselor pentru săptămâna ce urmează sunt câteva soluții care te ajută să combați risipa alimentară.

Risipa alimentară la români

42% dintre respondenții studiului CIPRA au răspuns că aruncă mâncare cel puțin o dată pe săptămână. Respondenții mai tineri, cu vârsta cuprinsă între 25 – 34  de ani, fac asta chiar mai des, comparativ cu cei peste 45 de ani. 

Am întrebat persoanele implicate în studiu de câte ori s-a întâmplat să cumpere doar produsele pentru care au mers la magazin și de câte ori au adăugat în coșul de cumpărături și alte produse, în ultimele 10 vizite în supermarket sau hypermarket. În aproape jumătate (în medie 4,8 din 10) dintre vizitele la magazin, respondenții adaugă în coșul de cumpărături produse pe care nu planificaseră să le cumpere. Bărbații sunt ceva mai cumpătați. În plus, cu cât vârsta crește și bugetul scade, cu atât gradul de cumpătare este mai mare.

Pofta dictează felul în care faci cumpărături

Pofta pentru produse văzute în magazin (66% ) și promoțiile (64%) sunt motivele cele mai frecvente pentru cumpărăturile făcute din impuls. 70% dintre femei au răspuns că li se face poftă când văd un produs în magazin, în timp ce doar 62% dintre bărbați au spus același lucru. 

Promoțiile îi atrag cel mai puțin pe cei din categoria de vârstă 55 – 65 de ani (57%), în timp ce cei din categoriile de vârstă 25 – 34  de ani și 45 – 54  de ani (68%) sunt mai atrași de acestea. Studiul CIPRA mai arată că 44% dintre respondenți au declarat că fac cumpărături din impuls când văd un produs nou (pe care nu l-au mai încercat) și care le-a atras atenția. 

Sfaturi pentru a limita risipa alimentară

Inventarul frigiderului 

Înainte de a porni la cumpărături, realizează un inventar al alimentelor pe care le ai în frigider, precum și în cămară. Gândește-te apoi la rețete pe care le poți prepara folosind acele alimente și cumpără doar ingredientele care îți lipsesc.

Liste, liste și iar liste

Când pleci la cumpărături, scrie o listă cu alimentele de care ai nevoie pentru 2-3 zile. Dacă planifici meniul pe o perioadă mai mare, e posibil să te răzgândești pe parcurs și poți rămâne în frigider cu alimente pe care nu vei avea timp să le gătești în timp util. 

Nu pleca la cumpărături înfometat

Când pornești spre magazin, asigurate-că ai mâncat înainte. În momentul în care  îți este foame, vei avea tendința de a pune mai multe alimente în coșul de cumpărături și vei face excese.

Oferă o șansă fructelor și legumelor bătrânele!

Fructele și legumele zbârcite și nu tocmai arătoase merită și ele o șansă. Magazinele vând acest tip de produse cu mari reduceri, tocmai pentru a limita risipa alimentară. Poate nu arată prea apetisant, dar cu siguranță vor avea același gust bun în mâncăruri. O tocăniță de legume, de exemplu, poate fi făcută cu foarte puțini bani, cumpărând legume aflate la reducere. Savoarea va fi aceeași. În felul acesta, fructele și legumele care au stat mai multe zile pe rafturile magazinelor pot fi salvate de la a fi aruncate la coșul de gunoi. 

Depozitează corect alimentele în frigider

După ce ajungi acasă, aranjează în frigider alimentele și consumă-le în funcție de termenul de valabilitate. Consumă prima dată alimentele care au un termen scurt de valabilitate. În plus, depozitează corect fructele și legumele. Poți folosi recipiente etanșe, care nu permit pătrunderea aerului – în acel fel, prelungești viața alimentelor proaspete.

Dar din dar se face rai

Ai prea multă mâncare în frigider și ți-ai dat seama că nu o poți consuma pe toată în timp util? Donează cantitatea care îți prisosește. Poate un vecin vârstnic sau o familie numeroasă din apropiere va aprecia alimentele pe care tu ai ajunge să le arunci la gunoi, dacă nu le vei consuma înainte de expirare.

Fii creativ și ia-ți la pachet, la serviciu, mâncarea rămasă 

Dacă la cină a rămas mâncare, pune-o într-o casoletă, pentru a o lua a doua zi la serviciu. Vei face și economie în acest mod, pentru că nu va mai trebui să-ți cumperi altceva. Și pachetul pentru școală al copilului poate include ingrediente neconsumate la cină.

Distribuie acest articol