Cum ne afectează poluarea viața și cum o limităm
Când auzim de poluare, gândul ne duce imediat la aerul plin de impurități, însă lucrurile sunt mult mai complexe. Sunt multe alte canale de poluare în jurul nostru. Pe unele nici nu le sesizăm, însă ele ne afectează calitatea vieții și sănătatea la fel de mult ca un aer contaminat.
Revoluția industrială a crescut confortul, dar a adus odată cu ea și poluarea, în multiple forme: chimică, prin schimbarea calității aerului, alimentară, prin procesarea și adăugarea aditivilor, pesticidelor, îngrășămintelor și aromelor obținute din petrol, dar și fonică sau electromagnetică, prin toate antenele și dispozitivele electronice pe care le folosim zi de zi.
La toate acestea se adaugă defrișările masive și deșeurile, care contribuie din plin la schimbarea calității aerului și a apei, mai ales în urbe, deși întreaga climă, la nivel global a avut de suferit.
E important să facem chiar și gesturi mici, dar care la scară mare pot reduce impactul negativ asupra mediului și a sănătății noastre. O gestionare mai bună și responsabilă a resurselor, reciclarea selectivă a deșeurilor, evitarea plasticului și participarea la acțiuni de ecologizare, dar și alte câteva măsuri sunt la îndemâna oricui.
Un aer mai curat, în sarcina fiecăruia
Chiar dacă nu le putem vedea (de multe ori le simțim mirosul), particulele invizibile din aerul poluat penetrează fiecare celulă din corpul nostru, crescând riscul de boli. Cum putem contribui la un aer mai curat? Începând de la schimbarea filtrelor la mașinile personale sau folosirea unor purificatoare de aer în propriile locuințe, la transportul „curat”. Să folosim trotinete electrice, biciclete, mașini hibrid sau electrice și să mergem pe jos de câte ori avem ocazia.
Conform studiului CIPRA, un factor principal care ar ajuta respondenții în a face mai multă mișcare este motivația dată de problemele de sănătate (35%). De fiecare dată când mergi pe jos sau cu bicicleta, îți îmbunătățești starea de sănătate și previi poluarea.
Atenție la poluarea fonică!
Claxoane, bormașină, muzică ascultată la un nivel ridicat, toate se încadrează în categoria poluării fonice și afectează sănătatea fizică și psihică. Reducerea stresului, evitarea ascultării la căști a muzicii date la maximum, decibelii reduși sunt doar câteva soluții pentru a reduce acest tip de poluare.
Mâncare mai curată
Curată din punct de vedere chimic, desigur. Când îngrășămintele și conservanții sunt folosiți în cantități mari, fructele și legumele vor crește mai repede, vor da rod mai bogat și vor rezista mai mult timp, însă toate aceste substanțe vor ajunge și în corpul nostru, afectându-ne sănătatea. Multe dintre problemele digestive sunt cauzate de conservanții artificiali, ba chiar și reacțiile alergice. Mai mult, atunci când corpul nostru este plin de toxine (multe provenite din alimente) nici nu putem slăbi ușor. Soluția este să alegem produse cât mai naturale, bio chiar, și să evităm alimentele procesate!
Și zootehnia crește efectul de seră și contribuie în mod direct la încălzirea globală. Nimeni nu spune să devenim vegetarieni peste noapte, însă putem să reducem acest efect doar consumând mai rar carne.
Ușurinta de a găsi alimente sănătoase a fost enumerată de 40% dintre respondenții studiului CIPRA a fiind unul dintre principalele aspecte care le-ar putea îmbunătăți calitatea alimentației.
Cum limitezi poluarea provenită din radiații
Trăim într-un „ocean de radiații” și nu le putem ignora, însă le putem reduce într-o anumită măsură. Cum? Decuplarea dispozitivelor de la prize și închiderea lor atunci când e posibil, conectarea cu natura de câte ori avem ocazia este un mijloc extraordinar de detoxificare electromagnetică, la fel practica yoga sau alte procedee care purifică și detoxifică organismul.
Specialiștii recomandă să folosești cât mai puțin timp televizorul și telefonul mobil, mai ales în camera în care dormi. Astfel, vei avea un somn mai odihnitor și ferit de… poluare.
Distribuie acest articol