Ce poți învăța de la o pisică

22 noiembrie 2022
Imagine articol CIPRA

Cine a văzut o pisică stresată? Multe dintre comportamentele felinelor ar trebui să ne servească drept model, pentru a ne relaxa și a ne îmbunătăți calitatea vieții.

Observă o pisică și vei vedea cât de multe poți învăța de la micuța felină. E mereu calmă, atentă, pășește cu eleganță, dar încrezătoare, se impune dacă vrea, se joacă sau se odihnește oricând simte nevoia, se retrage atunci când nu își dorește socializare și își cere cu insistență doza de afecțiune, zi de zi. 

În timp ce noi învățăm în cea mai mare parte din experiență, dar și din cursuri și cărți, pisica are toate aceste comportamente benefice instinctiv.

Ce poți învăța de la o pisică: fii în centrul atenției!

Pune-te pe primul loc și nu lăsa să treacă nicio zi fără să faci ceva care-ți place. Și cine știe mai bine decât tine de ce ai cea mai mare nevoie? Așadar, acordă timp lecturii, sportului, activităților diverse împreună cu cei dragi, care-ți bucură sufletul.

Ia micul dejun!

Conform studiului CIPRA, doar 6 din 10 respondenți iau micul dejun, în ciuda faptului că este considerat o sursă esențială de energie. Ai văzut pisică să sară peste prima masă a zilei? Niciodată! Pentru ea este atât de importantă, încât nu de puține ori te trezește cu noaptea-n cap tocmai ca s-o hrănești! Pregătește-ți ceva gustos și începe ziua cu zâmbetul pe bune și o doză bună de energie. Totuși, nu mânca prea mult, ci doar până te simți sătul, pentru a rămâne suplu ca o felină!

Spune adio complexelor!

Din starea de acceptare putem găsi cele mai bune strategii pentru a ajunge să-ți îmbunătățești starea de sănătate și mulțumire. Începe-ți ziua cu cel mai mare, cald și sincer zâmbet în oglindă, spunându-ți că te iubești. Gândește-te, dacă tu nu te iubești, de ce te-ar iubi altcineva? Pentru că se iubesc atât de mult pe sine, și noi ne simțim atrase de micuțele patrupede. Lecția pe care trebuie să o înveți este: iubește-te și ceilalți te vor iubi și ei! 

Alege liniștea!

Pisicilor le place liniștea. Este acea stare de pace în care sufletul se poate face auzit mai lesne. Pisicile au deseori momente de introspecție într-o liniște deplină. Acordă-ți și tu câteva astfel de momente în care să te conectezi la sufletul tău și să alungi stresul. Dar este și o bună ocazie să-ți încarci bateriile.

Fii calm!

Învață starea de calm de la pisici. Observă că atunci când ești agitat sau nervos, pisica nu se va apropia de tine, ci se va retrage într-un loc liniștit, unde își va face toaleta în voie. Ba chiar și privirea ei îți va spune „va trece și asta, nu are rost să pierzi atât de multă energie!”

Cere ce-ți dorești!

Pisica face asta fără nicio teamă, pentru că ea nu are nici orgoliu, nici mândrie! Noi ne jenăm de multe ori să cerem ajutorul, afecțiunea sau timpul celor din jur, deși sunt mulți care ar vrea să fie acolo pentru noi! Trebuie doar să cerem!

Dormi cât de mult poți!

Recomandările specialiștilor sunt de 7-8 ore de somn pe noapte pentru a fi odihnitor și a restabili nivelurile de energie. O pisică doarme pe zi în jur de 16 ore! Am putea să profităm de orice ocazie pentru a ațipi și câte 10-20 de minute atunci când e posibil. Vom observa că vom gândim mai ușor, pielea va fi mai luminoasă și nivelul de stres va fi mult scăzut!

7 ore pe noapte dorm, în medie, românii, conform CIPRA „Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor“. Cei mai tineri (între 18 și 24 ani) dorm ceva mai mult, respectiv 7,3 ore pe noapte.

Întinde-te după somn, ca o pisică

Niciodată o pisică nu va sări din pat direct într-o activitate, așa cum facem mulți dintre noi. Ea întâi se va întinde bine, dezmorțindu-și mușchii și articulațiile, mișcări care-i vor fi de ajutor pentru a-și începe ziua în forță. Aceste întinderi mai au un beneficiu major, stimulează glandele limfatice, contribuind astfel la o mai bună detoxificare naturală a întregului organism. De ce n-ai începe și tu ziua cu 2-3 minute de stretching?

Dacă s-ar putea face o încrucișare între om și pisică, omul ar deveni mai bun, însă pisica s-ar sălbătici!

Mark Twain
Distribuie acest articol