3 lucruri esențiale în viață și ce poți face zilnic pentru ele

24 octombrie 2023
Imagine articol CIPRA

Starea de bine este de fapt un echilibru între cum te simți în relație cu tine și cu ceilalți, între mulțumirea sufletească și binele fizic. Dacă vrei să fii fericit, trebuie să „hrănești” în fiecare zi cele trei lucruri esențiale în viață pentru români, conform studiului CIPRA.

Studiul CIPRA arată că top 3 factori importanți în viețile românilor sunt familia/prietenii (pe locul 1, votate ca atare de 83% dintre respondenți), starea financiară (81%) și starea fizică (80%). Procentele sunt foarte strânse și asta pentru că toți acești factori ne definesc starea de bine.

1. Familia ne asigură stabilitatea

Avem nevoie de un punct de echilibru pentru a ne construi viața, iar familia este unul important. În lipsa ei, prietenii sunt cei pe care ne bazăm. Relația părinte-copil este prima care creează un sentiment de securitate, o bună stimă de sine și performanțe academice. Mai mult, calitatea acestor relații apropiate va influența capacitatea copilului de a forma și menține relații la vârsta adultă.

Ce poți face pentru a avea o familie fericită?

Cum nimeni nu este perfect, e bine să fim toleranți și să-i susținem pe cei din familie atunci când au nevoie, nu doar să așteptăm ajutor și înțelegere. Orice relație se cultivă prin implicare și la fel este și în cazul familie. Menține cât mai des legătura cu cei apropiați și fii sprijin pentru ei atunci când poți, nu doar când ți se cere!

2. Banii sunt necesari

Banii ne permit să ne satisfacem nevoile de bază – să cumpărăm hrană, haine, ne asigură un adăpost și asistență medicală. Satisfacerea acestor nevoi este esențială, iar dacă nu avem suficienți bani pentru a reuși acest lucru, bunăstarea noastră personală va avea mult de suferit. Azi totul costă, de la transport până la diverse activități sociale. Bogăția nu ne face fericiți, asta este sigur, dar ea poate crește odată cu veniturile, cu condiția să fi existat înainte de creșterea acestora, altfel banii în sine nu contribuie prea mult la starea de bine.

Ce poți face în privința banilor?

Încearcă să obții un venit care să-ți acopere nevoiel și ceva în plus, pentru a-ți permite să reduci greutățile și stresul de zi cu zi. Mulți bani nu te vor face mai fericit, așa că lasă-ți timp pentru tine și vei vedea că experiențele personale valorează mai mult!

3. Starea fizică e de bază în top lucruri esențiale

Menținerea în formă se poate face într-o varietate de moduri, inclusiv printr-o dietă sănătoasă. Exercițiile fizice sunt de ajutor pentru o sănătate bună. Dacă ești sănătos, atunci poți avea o viață bună și lungă, bucurându-te de fiecare zi de ea. 

Ce poți face ca să fii mai sănătos?

Reducerea obiceiurilor nocive, exercițiile fizice regulate și o dietă sănătoasă pot prelungi viața cu până la 14 ani. Totodată, un stil de viață sănătos scade nivelul de stres și anxietate. Adoptă o dietă cât mai „curată” și elimină pe cât posibil stresul din viața ta, mergi la medic pentru analize regulate și fă sport!

Distribuie acest articol