Ce să mănânci pentru memorie

29 aprilie 2025
Imagine articol CIPRA

Ceea ce mănânci (și bei) te poate ajuta să-ți îmbunătățești memoria. Sau dimpotrivă! Ți-am pregătit o listă de alimente bune pentru creier și concentrare, pe care să le incluzi în meniul tău cât mai des.

Există o multitudine de obiceiuri bune pentru memorie, pe care le poți practica pentru a o îmbunătăți. Dar și ceea ce mănânci zilnic influențează semnificativ performanțele cognitive, atât pe termen scurt, cât și în timp. Dacă alcoolul, zahărul și îndulcitorii artificiali, prăjelile sau alimentele procesate afectează negativ sănătatea creierului, există și ingrediente recomandate, care au efectul opus – te ajută să gândești mai clar și să ții minte mai multe lucruri, mai ușor.

31% dintre respondenții studiului CIPRA ar vrea să aibă mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, 27% simt lipsa timpului suficient ca să-și gătească singuri, iar 20% consideră că, dacă ar evita mâncarea de timp fast/junk food, alimentația lor s-ar îmbunăți.

7 bune pentru creier

Am întrebat expertul CIPRA, dr. Ruxandra Constantina, dacă există alimente care ne pot ajuta să ne menținem memoria tânără. Ne-a răspuns că o alimentație care cuprinde vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, ne ajută sa prevenim îmbatrânirea prematură a creierului și declinul funcțiilor cognitive. Iată ce alimente recomandă medicul:

memorie
  • pește (conține acizi grasi omega-3 cu rol antiinflamator și neuroprotector, proteine, fier, vitamine B);
  • fructe de pădure (foarte bogate în antioxidanți și vitamina C, reduc inflamația);
  • ouă de țară (bogate în vitamine B  și D,  colină care îmbunătățește memoria);
  • pudra de cacao (conține flavonoide ce îmbunătățesc circulația și oxigenarea la nivel cerebral);
  • legume cu frunze verzi (spanac, salată) și crucifere (broccoli, conopida, varză) care sunt bogate în antioxidanti, fibre, vitamina C și K;
  • nucile – previn bolile neurodegenerative și îmbunătățesc capacitatea de concentrare și memorare;
  • condimente precum turmericul (ajută la diminuarea stresului oxidativ), rozmarinul (conține acid carnosic, care previne neurodegenerarea și stimulează producția de serotonină și dopamină).

Să nu uităm de efectul benefic al ceaiurilor asiatice (negru, verde, alb) care, grație componentelor  de tip polifenoli si bioflavonoide, cresc tonusul fizic și psihic, îmbunătățesc performanțele cognitive și susțin sănătatea creierului.

Dr. Ruxandra Constantina
Distribuie acest articol