Minimalismul sau cum să fii fericit cu puțin

21 februarie 2025
Imagine articol CIPRA

Minimalismul este un stil de viață care pune accent pe simplitate. Nu este doar despre a deține mai puține obiecte, ci despre a-ți organiza prioritățile în așa fel încât să rămână în picioare doar acele lucruri și activități care contează cu adevărat pentru tine și pentru calitatea vieții tale.

Imaginează-ți o dimineață liniștită, fără agitația de a căuta cheile prin casă sau de a-ți alege ținuta dintr-un dulap plin cu haine, fără grija că ai prea multe lucruri de făcut și prea puțin timp. Minimalismul te ajută să poți obține acest calm. Este un mod de a-ți crea spațiu pentru claritate și bucurie, atât în casă, cât și în minte.

Conform studiului CIPRA, dorința de a se organiza mai bine, astfel încât să aibă mai mult timp liber, a fost menționată de 52% dintre respondenți, ca factor de echilibru între viața personală și cea profesională, fiind urmată de curajul de a face schimbări care să le îmbunătățească viața (44%).

Cum să îți organizezi spațiul și să îți eliberezi mintea

Minimalismul începe de multe ori în locul unde îți petreci cel mai mult timp – acasă. O cameră aglomerată îți va da senzația că nu ai timp să respiri, să te relaxezi. Atunci când elimini lucrurile care nu-ți mai aduc bucurie sau utilitate, faci mai mult decât să cureți rafturile – îți cureți și mintea. Gândește-te la fiecare obiect din casă ca la o relație: fiecare lucru îți cere timp și atenție – trebuie să îl pui la locul lui pentru a nu crea haos, să îl cureți. De aceea, o bună metodă de a scăpa de acești hoți de atenție este să organizezi casa, pentru a păstra ceea ce contează cu adevărat. Cărțile din bibliotecă, de exemplu, nu trebuie să fie un trofeu al lecturilor neterminate, ci o colecție de titluri care te inspiră și te atrag cu adevărat.

81% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că sunt mulțumiți de curățenia din casă, iar 70% dintre ei au răspuns că sunt mulțumiți de casa în care locuiesc.

Mai puține activități, mai mult timp liber

Minimalismul nu se oprește la obiecte, ci se extinde asupra felului în care alegi să-ți petreci timpul. Gândește-te la câte lucruri ai spus „da” în ultimele săptămâni, doar pentru a regreta apoi că nu ai timp să le faci pe toate. Minimalismul înseamnă să spui „da” doar lucrurilor care te umplu de energie și îți fac plăcere. Nu accepta fiecare invitație pentru ca apoi să ai un program supraîncărcat și să ajungi la burnout. Poate că o plimbare prin parc, o discuție cu un prieten apropiat sau câteva ore în care să stai pur și simplu să te gândești la ale tale sunt exact ceea ce îți trebuie.

53% dintre cei chestionați în cadrul studiului CIPRA au răspuns că sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare.

Relațiile care contează cu adevărat

Minimalismul se aplică și în relații. Gândește-te la relațiile tale ca la o grădină: ai grijă de plantele care cresc frumos și le oferi atenția necesară, dar nu ții buruienile care sufocă florile. Înconjoară-te de oameni care te susțin și te încurajează și redu timpul petrecut cu cei care te storc de energie.

Minimalismul aplicat… telefonului

Minimalismul înseamna și reducerea consumului de tehnologie. Chiar ai nevoie de toate aplicațiile instalate pe telefon? Multe dintre ele stau acolo și îți consumă din baterie, îți ocupă spațiu care poate fi umplut cu amintiri frumoase precum fotografii sau filmulețe dintr-un loc care ți-a plăcut.

Învață să aplici tehnici simple ale acestui curent al minimalismului pentru a câștiga loc pentru lucrurile care îți aduc reală bucurie în viața ta. Creează spațiu pentru ceea ce contează cu adevărat pentru tine, fie că este vorba de un raft mai aerisit, o oră de liniște sau oameni care îți fac inima mai ușoară.  

Distribuie acest articol