Obiceiuri care întrerup somnul 

2 iulie 2024
Imagine articol CIPRA

Ți se întâmplă să te trezești în mijlocul nopții și să adormi cu greu înapoi? În jur de ora 4 dimineața, după 4-5 ore de când te-ai culcat, corpul intră într-o fază a somnului superficial, cea în care te poți trezi extrem de ușor. Află care sunt cauzele principale care întrerup somnul sau care te împiedică să adormi.

Somnul este extrem de important în viața noastră. Cel mai recent studiu CIPRA arată că somnul/odihna reprezintă cel mai important aspect cu impact asupra vieții românilor, fiind menționat pe primul loc de 27% dintre respondenți și pe locul al doilea de alți 29%. Somnul/odihna este un aspect foarte important in special pentru categoria de varsta 25-35 de ani, unde are un scor de 58%. 

Dieta

Somnul de noapte poate fi perturbat de obiceiurile tale alimentare. Cafeaua băută prea târziu în timpul zilei, mesele de seara prea încărcate, alcoolul sau zahărul pot fi inamicii somnului. De asemenea, evită carbohidrații la cină. Aceștia vor determina niveluri crescute de zahăr în sânge, ceea ce înseamnă un somn mai agitat noaptea. O alegere bună pentru cină o reprezintă mesele ce conțin alimente bogate în magneziu și proteine, cum ar fi carnea de curcan sau pui, ouăle, spanacul sau semințele de dovleac. Proteinele îți vor asigura senzația de sațietate, iar magneziul sprijină somnul. 

Grijile

Gândurile pe care le tot rotești în minte înainte de culcare sunt ca niște păsări uriașe și gălăgioase care alungă orice urmă de somn. În acest caz, ceea ce ajută extrem de mult este să conștientizezi faptul că mintea îți este plină de gânduri care tot apar. Următorul pas este acela de a face puțină ordine în gânduri. Pentru asta, îți poți crea un sistem imaginar prin care le expediezi departe de tine. Meditațiile ghidate, de exemplu, te pot îndruma pas cu pas către o stare de calm, care încurajează apariția somnului. O altă metodă este aceea de a nota ideile care apar în mod obsesiv. Văzând gândurile scrise negru pe alb e mult mai ușor să te distanțezi de ele. 

Hormonii întrerup somnul

Doi hormoni sunt cei care ne ghidează somnul: melatonina și cortizolul. Melatonina este responsabilă cu instalarea somnului, pe când cortizolul este cel care ne trezește și ne menține alerți. Așadar, pentru a preveni trezirile nocturne, este important să renunți la acele obiceiuri nocive care îți mențin creierul în alertă: verificarea telefonului, urmărirea de filme și seriale până târziu în noapte. Lumina acestora împiedică creierul să secrete melatonina. Alege, în schimb, să citești, să asculți sunete sau muzică liniștitoare, să meditezi sau să scrii câteva rânduri într-un jurnal, despre cum a fost ziua, care sunt ultimele tale motive de recunoștință. 

Nevoia de a merge la toaletă 

Ai observat anumite tipare atunci când vine vorba de nevoia de a merge la baie noaptea? Dacă te trezești la aproximativ aceeași oră pentru a te îndrepta către toaletă, e un semn că e nevoie să reduci cantitatea de lichide băute seara sau să mergi la medic. Cu două ore înainte de somn e de preferat să nu mai consumi lichide. În plus, stabilește o regulă pe care să o respecți seară de seară: mergi la toaletă înainte de a te băga în pat.

Distribuie acest articol