Pași mici pentru a reintra în formă

10 mai 2024
Imagine articol CIPRA

O greutate care să te facă să te simți bine în pielea ta, chiar și atunci când îmbraci un costum de baie, este probabil pe lista de priorități pe măsură ce se apropie vara. Primăvara, cu energia ei debordantă, poate fi aliatul tău pentru a începe sau pentru a continua cu mai mare avânt planul de dietă și antrenament pentru a reintra în formă.

Aproape jumătate (48%) dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală (43% în cazul femeilor), iar 25% sunt nemulțumiți. Timpul mediu zilnic alocat pentru mișcare este de 32 de minute, arată studiul CIPRA. Cele mai importante consecințe ale sedentarismului sunt oboseala rapidă (resimțită de 26% zilnic sau aproape zilnic), kilogramele în plus (25%), lipsa energiei (17%).

Verde = mai multă motivație

Aleile parcurilor sunt excelente pentru câțiva kilometri de alergare, indiferent de ritm. În plus, poți să te bucuri și de pajiștile înverzite pentru a te antrena. E nevoie de o saltea care să îți susțină spatele și poți începe cu mișcări ușoare de yoga sau Pilates. Te vor ajuta foarte mult la capitolul flexibilitate și echilibru. De asemenea, poți opta și pentru exerciții statice cum ar fi genuflexiuni, abdomene sau sărituri cu coarda. La final, alege o poziție confortabilă, pentru a medita pentru câteva minute. Vei observa la final o mai mare claritate mintală. 

Reintră în formă ca la carte

Atunci când te antrenezi, sănătatea este pe primul plan. Ca să completezi efectele antrenamentelor la sală sau acasă,  apelează la exerciții recomandate de un kinetoterapeut. Acestea te pot scăpa și de dureri ale spatelui, picioarelor sau gâtului. Totodată, masajele realizate de specialiști (de relaxare, tonificare, anticelulitice) sunt indicate mai ales după antrenamentele mai intense, care ți-au pus la lucru grupe de mușchi importante. 

Planifică drumeții la munte!

Folosește weekendurile pentru a combina utilul cu plăcutul. Caută trasee practicabile în această perioadă, pregătește-ți echipamentul corespunzător și mergi într-o drumeție. Pe lângă tonificarea corpului, te vei putea bucura și de ore petrecute în aer curat, în natură. Dacă muntele e prea departe de tine, caută pe hartă zonele împădurite din apropiere și organizează o expediție de o zi.

Schimbările în dietă, mai importante decât sportul

Dacă vrei să slăbești, optează pentru un meniu mai ușor, bazat preponderant pe legume și fructe de sezon. Pentru a-ți asigura necesarul de proteine și sațietatea, completează cu pește, ouă, brânzeturi sau carne slabă. În plus, ai grijă să bei apă suficientă, dar și ceaiuri sau supe. Și în timpul antrenamentelor, mai ales al celor intense, transpiri din abundență, așa că este absolut necesar să te hidratezi.

Distribuie acest articol