Scapă de presiunea standardelor sociale!

24 septembrie 2024
Imagine articol CIPRA

De câte ori ai fost pus în situația de a te conforma, de a corespunde unor norme impuse de familie, prieteni sau de mediul profesional? Presiunea standardelor poate fi extrem de dăunătoare pe termen lung.

Nevoia de a atinge așteptări externe poate duce la un nivel ridicat de stres și anxietate, iar acest lucru afectează bunăstarea generală și sănătatea mintală.

40% dintre respondenții noului studiu CIPRA se declară stresați de nevoia de a răspunde unor standarde impuse de societate. Practic, acestea sunt prezente în toate aspectele vieții.

În mediul profesional

Atunci când faci eforturi pentru a atinge succesul în carieră, pentru a obține o poziție de conducere, un salariu mai mare sau ca să îți menții ridicată performanța. Toate aceste acțiuni pot intra sub umbrela eforturilor realizate pentru a atinge anumite standarde și a nu dezamăgi.

În mediul familial 

Atunci când trebuie să menții un anumit nivel al veniturilor, când trebuie să jonglezi între îndeplinirea rolurilor tradiționale de soț, soție sau părinte, resimți presiunea unor responsabilități și standarde.

În grupurile de prieteni

Menținerea unei vieți sociale active prin participarea la evenimente, întâlniri, petreceri sau printr-o prezență constantă pe social media poate fi benefică pentru calitatea vieții. Însă grupurile din care faci parte ar trebui să-ți aducă bucurie și o stare de bine, nu să-ți creeze frustrări sau senzația că ar trebui să-ți achiziționezi vacanțe, obiecte de îmbrăcăminte sau alte lucruri pe care, poate, nu ți le permiți sau nu ți le dorești în acest moment. Nu trebuie să te simți obligat să atingi standardele impuse de alții.

Impactul asupra sănătății mintale

Compararea continuă cu ceilalți și cu idealurile promovate de societate poate duce la o percepție negativă despre tine. Poate apărea sentimentul că acțiunile tale trebuie să fie mereu perfecte și că orice greșeală poate fi devastatoare. Efectul va fi scăderea stimei de sine și sentimental de eșec. Într-un final, încercarea de a menține standarde înalte în toate aspectele vieții poate deveni copleșitoare.

Soluții pentru gestionarea presiunii sociale

  • Primul pas în gestionarea stresului este conștientizarea surselor de presiune si acceptarea faptului că nu este nevoie să atingi perfecțiunea în toate aspectele vieții. Este important să îți cunoști propriile limitări și punctele forte.
  • Stabilește care sunt prioritățile tale – există numeroase standarde, toate par importante, însă este esențial să îți setezi o listă a ta cu ceea ce contează cu adevărat, pentru a-ți fi ușor să navighezi printre diversele standarde impuse de societate.
  • Pentru a reduce stresul, ajută dacă vei comunica deschis cu familia și prietenii despre presiunile resimțite. În plus, atunci când te simți copleșit, o discutie cu un psihoterapeut îți poate fi un real sprijin, pentru a putea așeza într-un context mai larg informațiile.
  • Îngrijirea de sine, fie că este vorba de odihnă adecvată, exerciții fizice, alimentație sănătoasă sau timp pentru hobbyuri, este vitală pentru menținerea echilibrului.
  • Renunță la a te compara cu ceilalți. Fiecare persoană are propria sa cale și propriul său ritm Acceptarea acestui fapt te poate elibera de multe presiuni inutile.

Opinia expertului

Alice Mărășescu, psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental The Mind, ne-a explicat cum ne putem detașa de aceste standarde impuse de societate și de ce nu sunt ele importante, de fapt.

Ar trebui, în primul rând, să ne credităm mai mult propriile standarde și să ne îngrijim de identitatea noastră personală. Dacă noi ne considerăm valoroși, atunci vom respecta o părere diferită, dar ne vom ghida după a noastră.

Dacă stima noastră e scăzută, atunci propriile păreri le vom considera inferioare, sistemul propriu de referință e defectuos și simțim nevoia să ne ghidăm după părerea celorlalți. Problema nu e dată de standarde, ci de percepția și reacția noastră la ele.

Poate fi util să scădem interacțiunea cu grupuri/persoane care ne invită să ne conformăm unor standarde cu care nu rezonăm. Pentru că, atunci când nu ne identificăm cu valorile grupului, acest lucru ne influențează în mod negativ, printr-o stare emoțională persistentă de neliniște și frustrare.

Putem să căutăm alte grupuri cu care să rezonăm și care să ne fie utile în a dobândi un sentiment de împlinire, sens și confort, în care să putem fi autentici, să ne simțim integrați, să avem șansa să primim apreciere pentru ceea ce suntem și putem face cu adevărat.

Distribuie acest articol