Trebuie să încerci somnul la cort!
Căldura și zgomotul orașului te împiedică să dormi bine? Profită de escapadele în aer liber, pentru a te odihni cu adevărat. Somnul la cort ar putea fi mult mai bun decât somnul de acasă, având în vedere că sunt îndeplinite mai multe condiții, precum aer curat sau temperatură mai scăzută.
În plus, te poți detașa total de sursele de stres. Iar atunci când mergi cu cortul, până să ajungi la culcare, sunt șanse mari să fi bifat și o activitate fizică susținută pe parcursul zilei. Iar efortul, se știe, te ajută să te odihnești excelent. În continuare îți prezentăm și câteva sfaturi ce te vor ajuta să îți îmbunătățești confortul în timpul somnului în natură.
Somnul este aspectul cu impactul cel mai mare asupra calității vieții românilor chestionați în cadrul studiului CIPRA, cu importanță majoră pentru 54% dintre aceștia și urmat de echilibrul dintre viața personală și cea profesională (52%). 53% dintre cei chestionați au răspuns că sunt mulțumiți de timpul petrecut pentru relaxare.
Pregătește cu atenție locul pentru campare
Găsește locul cel mai bun pentru campare – o suprafață plană, fără rădăcini de copaci sau pietre. Dacă ești într-o zonă de camping sau campezi cu un grup, instalează cortul în funcție de ce planuri ai. Dacă preferi să te culci devreme, caută să îți instalezi cortul la distanță de locul unde se adună de obicei grupul de prieteni.
Zgomotul alb e un plus atunci când mergi cu cortul – este excelent dacă în apropiere s-ar auzi un pârâu, un râu sau marea. Aceste surse naturale de zgomot alb te pot ajuta să adormi mai repede și să ai un somn liniștit.
Ține la îndemână lucrurile pe care le vei putea folosi în mijlocul nopții, cum ar fi ochelarii, telefonul, lanterna frontală și sticla de apă – în locuri unde știi că le poți găsi. Un obiect care luminează în întuneric îți poate fi adesea necesar, așa că, ține-l aproape!
Important – nu ține alimente în cort, ar putea atrage animale salbatice.
Asigură-te că dormi confortabil
Profită de timpul petrecut în natură pentru a-ți încărca cu adevărat bateriile, iar un somn odihnitor depinde foarte mult de cum îți aranjezi locul de odihnă din cort. Pune în bagaj o pernă mică de acasă, pentru a avea un sprijin al capului în timpul somnului. Ține cont de poziția preferată de somn și caută saci de dormit care te pot ajuta, de exemplu, să dormi mai confortabil pe o parte. Investește într-o saltea calitativa pe care să o umfli în momentul în care instalezi cortul, va conta foarte mult pentru confortul tău din timpul somnului. Nu o umfla excesiv, pentru a nu obține o suprafață prea tare.
Fii pregătit!
La cort, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul. Pentru cazul în care plouă, corturile bine montate izolează interiorul. Asigură-te că echipamentul este bine fixat și că ai folosit toate opțiunile de prindere. Fixează bine și plasa de țânțari, pentru a nu te trezi dimineața plin de înțepături, mai ales dacă menții în timpul nopții o mică lumină aprinsă. Și ia-ți cu tine un spray specail ca să-i ții la distanță. Încă un lucru de care e indicat să ții cont – umiditatea, respirația și dimensiunea cortului pot influența cât de mult condens se formează în interior. Fă tot posibilul să ventilezi și mută hainele departe de pereții cortului pentru a evita absorbția umezelii.
Somnul la cort și liniștea interioară
Nu se întâmplă de prea multe ori într-un an să poți dormi în aer liber. Profită de zilele petrecute în natură, pentru a te relaxa cu adevărat. Lasă deoparte telefonul cât poți de mult, concentrează-te pe ce anume observi în jur – copacii, florile, flăcările focului de tabără. Bea un ceai seara înainte de culcare, ascultând pur și simplu sunetele care te înconjoară. Citește o carte. Dimineața o poți începe scriind într-un jurnal despre starea de calm și bine experimentată în mijlocul naturii.
Distribuie acest articol