Rutina de culcare a copiilor în timpul școlii

9 septembrie 2024
Imagine articol CIPRA

Un somn de calitate este esențial pentru dezvoltarea copiilor și pentru succesul lor la școală – aceștia au o dispoziție mai bună și o capacitate mai mare de concentrare dacă se odihnesc suficient. Află de la expertul nostru, Matei Stănculescu, cum să reinstaurezi rutina de culcare a copiilor fără mari drame.

Somnul este considerat aspectul cu impactul cel mai mare asupra calității vieții de către respondenții studiului CIPRA realizat anul acesta, fiind menționat pe primul loc de 27% dintre aceștia și pe locul al doilea de alți 29%. În același timp, 50% dintre cei chestionați au răspuns că sunt mulțumiți de timpul petrecut cu copiii.

Chiar dacă pe timpul verii regulile au fost mai lejere și programul de voie, cu puțină organizare și cu atitudinea potrivită poți reveni la o rutină sănătoasă, treptat.

De cât de mult somn are nevoie copilul tău?

Durata de somn necesară variază în funcție de vârstă, nivelul de activitate și nevoile individuale ale copilului. Copiii preșcolari (cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani) au nevoie, în general, de 10-13 ore de somn pe zi, inclusiv somnul din timpul zilei. Copiii școlari (cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani) au nevoie de 9-12 ore de somn pe noapte, în vreme ce adolescenții (13-18 ani) au nevoie de 8-10 ore de somn.

Programul de somn în vacanță

În timpul vacanțelor, programul de somn al copiilor poate fi dat peste cap, ora de culcare fiind adesea întârziată. Dacă orarul de somn arată cu totul altfel în vacanță, ajustează-l treptat.

Planifică cina mai devreme!

O cină servită mai devreme și nutritivă ajută la o digestie mai bună și poate preveni tulburările de somn la copii. Mâncând mai devreme, te asiguri, de asemenea, că ai suficient timp pentru a începe rutina de culcare și pentru ca cei mici să fie în pat la ora stabilită.

Reinstituie ritualul de seară!

Dacă în perioada vacanței ai pus pe pauză și ritualurile de somn, este indicat să revii la ele. Un duș sau o baie caldă la ore fixe, înainte de ora de somn normală, și citirea unei cărți înainte de culcare îi vor ajuta pe copii să intre în starea de relaxare necesară pentru un somn odihnitor.

Lumina albastră și tehnologia

Studiile arată că expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate afecta calitatea somnului. Încurajează copiii să evite ecranele cu o oră înainte de culcare și să opteze pentru alternative de relaxare – jocuri care să nu fie excesiv de active, citirea unei cărți, desenatul.

Rutina de culcare. Fii consecvent, chiar și în weekend

Copiii au nevoie de ajutor pentru a rămâne consecvenți. Menține o rutină constantă înainte de somn chiar și în weekenduri, ceea ce ajută la reglarea ceasului lor biologic. Tranziția copiilor de la un sezon la altul poate aduce unele provocări, dar consecvența și răbdarea sunt esențiale în timpul oricărei perioade pline de schimbări. Și e bine de știut că cei mici se adaptează adesea mai ușor decât ne imaginăm la noi condiții.  

Sfatul psihologului

rutina de culcare

L-am întrebat pe Matei Stănculescu, psihoterapeut și cofondator al Centrului Eka cum poți să impui noul program de culcare/trezire copilului, fără să creezi reale drame și crize de furie? „Treptat“ a fost răspunsul lui.

„ În loc să impuneți brusc un nou program, încercați o abordare graduală, mutând ora de culcare și de trezire cu 15-30 de minute în fiecare zi. Ținând cont că fiecare categorie de vârstă vine cu provocările ei, recomand așa:

Pentru preșcolari: faceți ca ora de culcare să fie una magică. Alături de o baie caldă, o poveste frumoasă, citită sau inventată aduce relaxare și bucurie. De asta are nevoie copilul ca să se cuibărească în pătuț.

Pentru școlari: le place să se simtă în control și responsabili. Așa că în rutina de seară, alături de povestea pe care o citiți împreună, puteți pregăti împreună hainele pentru a doua zi și să aranjați ghiozdanul.

Cât despre adolescenți, este important să simtă autonomie și flexibilitate. Stabiliți un program de somn realist care să țină cont și de activitățile lor extrașcolare și fiți un exemplu în ceea ce privește utilizarea ecranelor înainte de culcare. Pentru ei, puteți face ca activități precum exercițiile de respirație, meditația sau yin yoga să fie chiar ceva «cool» înainte de culcare.

Distribuie acest articol