5 motive sănătoase pentru a adopta o dietă vegană
Dieta vegană a câștigat popularitate în rândul românilor în ultimii ani. Studiile arată că tot mai mulți oameni optează pentru acest stil de alimentație și de viață, unii doar pe durata postului creștin, alții pe termen nedefinit. Iar principalele motive sunt beneficiile asupra sănătății și mediului. În acest articol, vom explora câteva beneficii care justifică adoptarea unei diete vegane, bazate pe cercetări științifice și tendințe actuale.
Un studiu Reveal Marketing Research a arătat că jumătate dintre români țin post. Totodată, 28% dintre români optează pentru produse vegane de câteva ori pe săptămână. Persoanele mature, peste 55 ani consumă într-o mai mare măsură astfel de preparate – aceasta fiind și categoria de vârstă cea mai înclinată să postească (46% vs. 37% total eșantion). Cu o ofertă variată de produse vegane este foarte ușor să ții post, având mereu la îndemână un preparat gustos pe care-l poți achiziționa și consuma rapid.
A început postul
În perioadele de post, numărul persoanelor care elimină produsele de origine animală din meniu crește semnificativ. De altfel, conform studiului CIPRA, în privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), după cum declară respondenții. Dieta bazată preponderent pe legume, fructe și verdețuri are o multitudine de beneficii pentru corp și pentru calitatea vieții.
1) Sănătatea inimii și reducerea riscului de boli cardiovasculare
Studiile arată că o dietă bazată pe plante, bogată în legume, fructe, cereale integrale și leguminoase, poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă.
Consumul redus sau eliminarea alimentelor de origine animală poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, precum și la controlul greutății corporale.
2) Beneficii pentru gestionarea diabetului de tip 2
Dietele vegetariene și vegane pot contribui la controlul diabetului de tip 2 și la reducerea necesității de medicamente.
Alimentele vegetale, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale și leguminoasele, au un conținut scăzut de grăsimi și un indice glicemic mai mic, ceea ce poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr în sânge în limite normale.
3) Protecție împotriva cancerului
Un consum crescut de fructe, legume, nuci și semințe, caracteristic alimentației vegetariene și vegane, este asociat cu un risc redus de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon și de sân.
Antioxidanții și fitonutrienții din plante au proprietăți anticancerigene și pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.
4) Îmbunătățirea digestiei și sănătatea intestinală
Consumul unei diete bogate în fibre vegetale poate promova o digestie sănătoasă și poate preveni probleme digestive, precum constipația și sindromul de colon iritabil.
Prezența fibrelor alimentare în alimentația vegetariană și vegană poate stimula creșterea bacteriilor benefice din colon, contribuind astfel la menținerea unui echilibru sănătos în flora intestinală.
5) Protecția mediului și sustenabilitatea
Adoptarea unei diete vegetariene sau vegane reduce amprenta ecologică și impactul asupra mediului. Producția de carne și produse lactate necesită resurse considerabile, cum ar fi apa, hrana pentru animale și teren agricol extins, ceea ce contribuie la defrișări, poluare și schimbări climatice. Optarea pentru alimente vegetale poate contribui la conservarea resurselor și protecția mediului înconjurător.
Adoptarea unei diete vegetariene sau vegane poate aduce multiple beneficii sănătății fizice și poate avea un impact pozitiv asupra mediului. Cu toate acestea, este important să te asiguri că ai o alimentație echilibrată și să obții toți nutrienții necesari organismului. Consultarea unui specialist în nutriție poate fi extrem de utilă, pentru a evita carențele de fier, vitamine din grupul B etc.
Post sănătos sau dietă vegană pe termen lung
Dacă ții post sau îți propui să devii vegan, trebuie să eviți excesul de produse de panificație, orez, cartofi și dulciuri. Cheia pentru un post sănătos este nu doar pauza de la produsele de origine animală, adesea cu un conținut crescut de grăsimi, care îngreunează digestia, ci și înlocuirea lor cu alternative hrănitoare pe bază de plante. Astfel, oferi organismului o perioadă de detox și de vitaminizare.
Distribuie acest articol