Începe o dietă altfel în ianuarie!

8 ianuarie 2024
Imagine articol CIPRA

Începutul de an vine la pachet cu o listă de rezoluții, iar printre ele se numără promisiunea de a ține dietă, mai ales după mesele bogate de sărbători. Anul acesta, începe o dietă altfel în ianuarie, bazată pe un plan mai complex, cu pași mici, pentru a ajunge la un țel mai mare: acela de a fi sănătos, alegând hrana corectă și o viață activă. 

Gândește-te la următoarea paralelă: o mașină are nevoie de combustibil în fiecare zi în care o folosești, pentru a putea funcționa. În mod similar, și organismul are nevoie constantă de hrană sănătoasă, de echilibru în dietă și de mai multă mișcare.

Conform celui mai recent studiu CIPRA, alimentația este aspectul cu impactul cel mai mare pe calitatea vieții, fiind menționat pe primul loc de 45% din respondenti și pe locul doi de alti 29%. Pe locul patru, se află activitatea sportivă/mișcarea, fiind menționat pe primul loc de 6% din respondenti și pe locul doi de alți 13%. Datele mai arată că doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie.

Așadar, pentru ca anul acesta să mergi la singur cu un plan alimentar potrivit corpului tău și stilului de viață pe care îl ai, programează-te la un specialist nutriționist. Acesta îți va seta un plan de mese echilibrat, pentru o perioadă mai lungă de timp. O bună idee este să pleci la drum și cu un set de analize de bază, care să-ți arate starea ta de sănătate. Ți le va recomanda tot specialistul.

Sfatul specialistului

La început de an, mai ales dacă ne-am îngrășat câteva kilograme, tentația este să urmăm o dietă cât mai restrictivă, pentru a slăbi rapid. Însă nu este soluția cea mai bună.

altfel de dieta in ianuarie

De ce nu sunt indicate dietele drastice și de ce este important să ne sfătuim cu un medic înainte să începem un plan de slăbire ne spune în continuare dr. Șerban Damian, medic și nutriționist sportiv:

Dietele drastice, prin asta înţelegând cele sub 1000 kcal/zi, sunt tentante pentru ca dau rezultate rapid. Practic, pe cântar vei vedea o scădere de câteva kilograme în câteva zile şi îţi imaginezi că această scădere va fi un succes de durată, însă în cele mai multe cazuri este o victorie efemeră. Restricţiile mari nu au şanse de reuşită pentru că se însoţesc de senzaţie de foame, de slăbiciune, apar sentimente de frustrare şi cum tentaţiile culinare sunt la tot pasul, de cele mai multe ori persoanele renunţă după o perioadă de timp. Chiar şi în cazul în care este mobilizată toată voinţa şi dieta este urmată o perioadă mai lungă de timp, efectele negative se instalează în mod special prin pierderea masei slabe (muşchi) şi încetinirea ritmului de scădere în greutate, ca efect al mecanismelor de apărare ale organismului“, explică specialistul.

Medicul sau nutriţionistul are rolul de a stabili o limită optimă a reducerii aportului de calorii, astfel încât să se instaleze scăderea în greutate, însă fără efectele negative amintite anterior. În plus, colaborarea cu un specialist te scapă de încercări şi eşecuri nesfârşite, de frustrări, de efectul yo-yo.

Dr. Șerban Damian

Creativitate în farfurie

Pentru a putea mânca sănătos, e important să fii convins că alegerile tale sunt cele care ți se potrivesc. E nevoie de plăcere în bucătărie, de creativitate în combinarea rețetelor. Identifică pentru început câteva ingrediente care îți plac mult și creează în jurul lor rețete sănătoase și delicioase. 

Gusturile copilăriei în bucătăria ta

Te pot ajuta foarte mult și amintirile copilăriei. O simplă supă făcută ca la mama este o alegere sănătoasă, care îți poate însoți mesele din timpul săptămânii. Poate fi un prilej perfect pentru a sta de vorbă cu părinții și bunicii, în căutarea gusturilor de altădată. 

Planningul e cheia

La fiecare final de săptămână, plănuiește mesele din zilele ce urmează. În felul acesta, poți face cumpărături pentru exact ceea ce ai nevoie, având grijă în același timp și de buget. Alege o zi din weekend, sâmbăta este o zi perfectă, pentru a te „premia” pentru puterea de a te ține de lista de mese stabilită cu o săptămână înainte.

I like to move it, move it!

Mișcarea este și ea extrem de importantă – așa cum faci planul de mese pentru săptămâna următoare, în mod similar poți face și un plan de mișcare. Stabilește 2-3 zile pe săptămână în care să ieși în aer liber la o alergare ușoară sau o plimbare alertă. Dacă ești printre norocoșii ce au parcuri în apropiere, poți considera că planul de face mișcare este pe un sfert bifat. 

Pentru a putea ieși mai ușor din casă și a face mișcare ajută foarte mult și compania cuiva. O bună idee este să cauți fani ai mișcării în aer liber pe grupuri de alergare. Vă puteți organiza împreună sesiuni de antrenamente scurte, fie la început de zi, fie seara. Astfel, bifezi și capitolul socializare și ieși puțin din rutina zilnică, cunoscând noi oameni.

Indiferent ce „plan de bătaie” alegi, important este să fii consecvent. Sănătatea noastră depinde de alegerile pe care le facem!

Distribuie acest articol