Patinajul pe gheață, mișcare și distracție de iarnă
O zi rece de iarnă poate fi foarte amuzantă dacă petreci o parte din ea pe un patinoar. În aer liber sau aflat la interior, distracția este garantată! Chiar dacă nu ai mai practicat patinajul pe gheață, nu e târziu să-l descoperi. La început, e posibil să simți că picioarele nu te ascultă și șovăie la fiecare pas, dar asta face parte din farmecul învățării.
Curând, vei descoperi că patinajul nu este doar doar despre echilibru, ci despre un pic de curaj și joacă. Odată ce îți iei inima-n dinți și te desprinzi de marginea patinoarului, începi să-ți simți mușchii lucrând din greu pentru a te menține în picioare. Și fiecare scurtă alunecare în linie dreaptă devine curând o mică victorie.
Activitatea sportivă se află pe locul 4 în top-ul aspectelor cu impact asupra calității vieții, cu 37% dintre opțiunile celor chestionați, arată studiul CIPRA. 46% dintre respondenți au declarat că fac destul de des exerciții pentru a fi sănătoși. Printre consecințele semnificative ale sedentarismului menționate de respondenți se numără faptul că obosesc foarte repede (24%), acumulează kilograme în plus (23%), se simt lipsiți de energie (21%). În plus, 59% dintre respondenții studiului CIPRA s-au declarat mulțumiți de modul în care își petrec timpul liber.
Beneficiile patinajului pentru corpul tău
Patinajul este un antrenament complet pentru corp. În timp ce te străduiești să rămâi în picioare, mușchii tăi lucrează și tot lucrează. Fesierii, abdomenul, spatele, picioarele, toate sunt activate în tandem pentru a-ți menține echilibrul. Este un efort care îți tonifică tot corpul. Pe lângă acești muschi, îi antrenezi și pe cei ai spatelui și gâtului, mai ales când încerci să păstrezi o postură dreaptă.
Spre deosebire de alergare, de exemplu, alunecarea fluidă pe gheață îți protejează articulațiile și îți dă impresia că te miști fără efort, iar o oră de patinaj poate arde până la 200 de calorii.
Bun și pentru minte
Nu doar corpul tău are de câștigat, ci și mintea, deoarece patinajul te obligă să te concentrezi pe momentul prezent. Când îți folosești toate resursele pentru a-ți păstra echilibrul, grijile de zi cu zi dispar. Întreaga ta atenție este captată de clipa prezentă, iar asta aduce o stare de calm. Poate că la început vei simți fustrare când nu-ți iese o mișcare, dar sentimentul pe care îl ai când vezi că reușești să îți menții echilibrul și, mai mult, chiar înaintezi pe gheață, este de neegalat. O mică victorie ce merită sărbătorită!
Fiecare pas pe gheață eliberează endorfine, hormoni ai fericirii, ce te fac să pleci de pe patinoar mai fericit și mai plin de energie decât ai venit. Dacă adaugi la această experiență și un grup de prieteni sau familie, ai rețeta perfectă pentru o zi reușită. Vor fi momente când vă veți încuraja, vă veți prinde unul de celălalt când alunecați și vă veți prăpădi de râs când cineva cade spectaculos.
Ai grijă de sănătate!
Patinajul este un sport care implică echilibru și coordonare, iar o eventuală cădere poate duce la entorse sau contuzii. Așadar, dacă ai probleme cu articulațiile sau spatele, osteoporoză sau alte afecțiuni, ar trebui să întrebi medicul despre practicarea acestui sport.
Distribuie acest articol