Caută-ți propriul ikigai pentru o viață mai bună!

4 ianuarie 2024
Imagine articol CIPRA

Începe anul inspirându-te din cultura japonezilor, unii dintre cei mai longevivi oameni de pe glob. Viața acestora gravitează în jurul conceptului de ikigai, care în traducere semnifică „un motiv pentru a fi”. 

Jumătate dintre respondenții studiului CIPRA își percep calitatea vieții ca fiind bună, evaluând-o între 8 și 10 (din maximum 10). O percepție mai bună asupra calității vieții personale o au tinerii între 18-24 de ani (61% cu scor 8-10) și respondenții cu venit mediu sau ridicat (58%). Pe de altă parte, un procent mai mic dintre respondenții între 55-65 de ani (42%) și cei cu venit scăzut (39%) își percep calitatea vieții ca bună. 

Ikigai, un termen japonez ușor de înțeles și aplicat

Atunci când se referă la ikigai, japonezii au în minte acel cumul de valori care fac ca viața lor să merite trăită. Acestea pot fi diferite de la un individ la altul: mișcarea fizică, artele frumoase, călătoriile sau cultivarea relațiilor cu prietenii. Importantă în cultura japoneză este tocmai această recunoaștere a faptului că este important ca fiecare om să aibă propriile pasiuni asupra cărora să se oprească zilnic. 

Aceste pasiuni nu trebuie să-ți consume mult timp sau să fie costisitoare: poate fi vorba de contemplarea cerului în momentul în care te trezești dimineața, mulțumind în gând pentru o nouă zi, de bucuria de a revedea prieteni vechi la un ceai sau o cafea sau liniștea pe care o simți atunci când citești o carte sau meditezi. 

Cum funcționează

Conceptul de ikigai îi ajută pe japonezi să navigheze mai ușor prin dificultățile vieții, știind că au anumite „ancore” care să îi ajute, chiar și în perioadele mai complicate. De exemplu, chiar dacă situația financiară nu este tocmai bună, ea nu te împiedică nimic să fii recunoscător pentru ceea ce ai: sănătate, familie și prieteni în jur sau gândul că oricând o poți lua de la capăt, învățând lucruri noi care te pot ajuta să treci peste greutățile bănești. 

Găsește-ți echilibrul la început de an!

Poți acorda atenție sporită unor aspecte din viață care par banale, dar care îți pot influența starea: modul în care mănânci, de exemplu, este extrem de important. Ia-ți timp pentru masă, lasă deoparte telefonul, televizorul sau orice altă sursă care te poate distrage de la atenția acordată alimentelor și bucură-te de ce anume ai în farfurie. Vei avea numai de câștigat, mai ales la capitolul digestie.

O altă modalitate de a găsi un echilibru este aceea de a-ți seta un obiectiv: să faci mișcare mai multă în timpul zilei. De exemplu, nu evita drumurile până la magazin, comandând des de pe Internet. Rezervă-ți câteva minute pe zi pentru a cumpăra strict de ai nevoie de la un mic magazin din apropierea casei. Drumul până acolo, discuțiile cu oamenii care vând în magazin îți vor crea un sentiment de bine, de aparținere în cadrul unei comunități. Cum ar spune japonezii, “găsește-ți ikigai-ul”, lucrurile mici care te fac fericit zi de zi.

Distribuie acest articol