Greșeli pe care le faci fără să știi

6 august 2024
Imagine articol CIPRA

Un stil de viață sănătos ține foarte mult de micile detalii ale rutinei zilnice, de obiceiurile pe care ți le-ai format de-a lungul anilor și pe care poți să le treci cu vederea. 

De la orele petrecute la birou fără a te ridica periodic de pe scaun, până la obiceiul de a fuma un pachet de țigări pe zi sau de a sări peste mesele principale, multe lucruri care ți-au intrat în obișnuință îți pot afecta sănătatea și starea de bine.

Nu te ridici de pe scaun cu orele

Chiar dacă lucrurile pe care le ai de rezolvat sunt urgente, setează-ți pauze clare în timpul lucrului și ridică-te de pe scaun. Fă câțiva pasi, hidratează-te, eventual ieși puțin la aer. Statul îndelung pe scaun îți poate afecta coloana și genunchii, mai ales dacă poziția pe care o adopți în fata calculatorului este una greșită. Și riscul de dibet sau boli de inimă crește la persoanele sedentare. 

Nu petreci timp în aer liber

Mersul pe jos este activitatea practicată de cei mai mulți respondenți ai studiului CIPRA – 86% au răspuns că merg pe jos cel puțin săptămânal. 

Fie că este vorba de o plimbare într-un parc sau până la magazinul din apropiere sau de o excursie de o zi întreagă la munte, timpul petrecut în aer liber îți este foarte necesar pentru fizic și psihic. Iată un scurt exercițiu pe care îl poți face, pentru a măsura beneficiile petrecerii de timp în natură: înainte de a ieși, acordă o notă de la 0 la 10 stării tale de spirit. Când te întorci de la plimbare, cel mai probabil, vei observa că nota a crescut considerabil.

Sari peste micul dejun

Obiceiul de a sări peste micul dejun poate fi dăunator pentru sănătate, pe termen lung. Dacă ai probleme cu stomacul sau colonul, de exemplu, acestea se pot agrava dacă nu mănânci dimineața. În plus, un mic dejun sănătos și echilibrat îți aduce energie și sațietate. Iar dacă sari peste micul dejun, vei ajunge ca la următoarele mese să fii foarte înfometat și astfel crește riscul să mănânci în exces.

Fumezi mult

31% dintre respondenții studiului CIPRA au declarat că fumează zilnic țigarete și țigări tradiționale. 6% dintre ei au răspuns că fac acest lucru săptămânal, iar 10%, ocazional.

Fumatul este o plăcere (ne)vinovată care îți poate pune sănătatea în pericol, dacă fumezi un număr mare de țigări pe zi. În cazul celor care fumează ocazional și moderat, riscurile sunt semnificativ mai mici, dar ele totuși există. Până și cafeaua, benefică în cantități mici, devine nocivă dacă bei prea multe porții pe zi, pentru a face față oboselii.

Iei gustări nesănătoase

Indiferent că este vorba de dulciuri, fast-food sau produse de panificație, ele nu ar trebui să facă parte des din viața noastră, ci să se încadreze în categoria răsfăț cu moderație. Chiar dacă par inofensive, consumul lor frecvent creează o rutină nesănătoasă. Așadar, soluția este să le înlocuiești cu alimente bune (fructe, legume, nuci) și să le consumi doar ocazional (de exemplu, o dată pe săptămână sau după o reușită importantă).

Conform studiului CIPRA, 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri. Totodată, nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare, iar 51% dintre respondenți au menționat că nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din același motiv.

Distribuie acest articol