Suferi de apnee în somn?

12 ianuarie 2024
Imagine articol CIPRA

Sindromul de apnee în somn este o tulburare care se manifestă prin blocarea parțială sau totală a căilor respiratorii, în timpul somnului, vreme de cel puțin 10 secunde. Evident, dacă se repetă noapte de noapte, afectează semnificativ calitatea somnului și pe cea a vieții, dar și starea generală de sănătate.

Din cauza apneei, aerul nu mai intră în plămâni în mod corect, întrucât mușchii care asigură menținerea căilor respiratorii deschise se relaxează, iar acest lucru duce la blocaje în respirație. Printre simptomele apneei în somn se află sforăitul, trezirea bruscă din cauza lipsei de aer, dificultăți de concentrare, dureri de cap în timpul zilei sau nevoia de a merge la toaletă des în timpul nopții. 

Netratată, apneea are multe efecte negative, de aceea este important să ceri sfatul unui medic specialist, pentru a indentifica cele mai bune metode de tratament. În plus, pot fi recomandate și modificări ale stilul de viață, cum ar fi renunțarea la alcool și tutun sau scăderea în greutate.

Cum dorm românii

Calitatea somnului este bună pentru 39% dintre respondenții studiului CIPRA, în timp ce 52% declară un nivel mediu al calității somnului.

Respondenții cu vârstă intre 55-65 de ani (49%) și cei de sex masculin (45%) spun într-o măsură semnificativ mai mare că au o calitate bună a somnului. Aproximativ jumătate dintre respondenți sunt afectați cel puțin uneori de consecințele lipsei de somn, de la lipsa de concentrare (57%), până la ațipit în timpul zilei. În plus, respondenții au răspuns că au probleme cu memoria, uită lucruri (51%), renunță la activitățile care le fac plăcere (44%), evită interacțiunile sociale (42%) sau nu-și pot face treaba la job (36%). 

Cum putem îmbunătăți calitatea somnului?

Conform studiului CIPRA, organizarea mai bună pentru a termina la timp treburile (48%), meditația/liniștirea înainte de a adormi (37%), mai multă liniște acasă (32%) sunt factori care ar îmbunătăți cel mai mult calitatea somnului. 16% dintre respondenți au răspuns că și-ar dori să nu mai sforăie în timpul somnului. 

Sfatul expertului

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, cu multiple specializări în medicină naturistă și expert CIPRA, ne-a explicat ce măsuri putem lua pentru a trata apneea în somn și sforăitul, îmbunătățind calitatea somnului.

dormi mai mult

Este important să identificam cauzele care au provocat apneea și sforăitul și să acționăm asupra lor:

Obezitatea: în special obezitatea abdominală poate fi o cauză, deci, de multe ori, o dieta adecvată alături de mișcare pot duce la pierderea surplusului ponderal și la diminuarea simptomelor.

Alcoolul: consumul de alcool, în special seara, este un alt factor favorizant, deci evitați alcoolul, indiferent de natura lui, dar și fumatul, cu atât mai mult înainte de culcare.

-Consumul de substanțe sedative/hipnotice poate contribui la declanșarea apneei în somn.

Ce mai poți face: schimbarea pozitiei corpului în timpul somnului (pe o parte și nu pe spate); tratamentul corect al alergiilor respiratorii, al rinitei și sinuzitei cronice; terapii prin aplicarea unor dispozitive speciale.

Distribuie acest articol